Koken met thee: Sukadelappen bereidt met gerookte zwarte thee

24 apr. 2022
27 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image
  • Theesoort / kruid : Lapsang Souchong
  • Bereidingstijd : 20 min.
  • Niveau : Medium

Ben je op zoek naar een originele marinade voor je Sukadelappen en kun je de smaak van gerookte zwarte thee wel waarderen? Dan hebben wij het perfecte recept voor jou!

Onze Smoky Tarry Lapsang Souchong is een gerookte zwarte thee. Gerookte thee is een specialiteit uit de provincie Fujian in China. De bladeren worden verflenst boven vuur van naaldhout en dan gevuurd en gerold. Vervolgens wordt de gerookte thee in vaten geperst en afgedekt met lappen. Na het fermenteren wordt de rokerige thee gevuurd en weer gerold in bamboemanden en gerookt boven rokend naaldhout.

Lapsang Souchong is een spectaculair lekkere thee. Rokerig en vormt een zeer interessant kopje thee. Onze 'Smokey Tarry' heeft een zeer uitgesproken rooksmaak. Hierdoor is de thee ook zeer goed geschikt om mee te koken. Het is gewoon de perfecte toevoeging aan 'meat rub'. Je kunt het op andere dingen gebruiken, maar het matcht positief met rundvlees... zoals sukadelappen

Door deze gerookte thee als marinade te gebruiken voor je sukadelappen krijgen deze een subtiele rokerige smaak mee.

Let's get started!


Ingrediënten

Tools

Stap voor Stap Instructies

  • image

    Stap 1.

    Doe de champignons en wortels in de stoofpan. Snijd de ui en bak deze kort aan in de koekenpan. Voeg deze vervolgens toe aan de champignons en wortels. Doe 2 eetlepels gerookte thee in de vijzel en 'crush' de thee.

  • image

    Stap 2.

    Schep de gemalen rokerige thee in een kommetje en voeg hier de olijfolie en knoflookpoeder aan toe. Naar wens kun je ook peper en zout toevoegen. Meng het geheel. Dep de Sukadelappen droog en wrijf deze in met het gerookte theemengsel.

  • image

    Stap 3.

    Verwarm de koekenpan op hoog vuur en schroei het vlees aan alle kanten mooi bruin. Leg vervolgens de Sukadelappen boven op de groente.

  • image

    Stap 4.

    Voeg 500 ml water toe aan de koekenpan en breng dit aan de kook. Schep 3 theelepels Smoky Tarry Lapsang Souchong in een theefilter en laat deze 3-6 minuten trekken in het gekookte water (vuur uit). Schenk de theebouillon vervolgens over het groente-vlees mengsel. Plaats de deksel op de pan en laat het rokerige groente-vlees mengsel op een laag pitje in 6 uur gaar stoven.

  • image

    Stap 5.

    Even wachten... Geniet van je sukadelappen bereidt met gerookte zwarte thee, Smoky Tarry Lapsang Souchong!

Tips & variaties

  • Je kunt de Lapsang Souchong vervangen voor Earl Grey Superieur of Sencha Japan.

  • Breng verder op smaak met rode peper-, chili-, cayenne peper- en/of 5 kruidenpoeder.

Wil je vaker koken met thee? Probeer ook eens onze Smoky Tomatensoep. Lekker!

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.