Voor 15.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Gratis verzending vanaf €29
Niet goed, geld terug

Yunnan thee en variëteiten daarvan, behoren tot de wereldberoemste theesoorten vanwege hun speciale smaak en breed scala aan smaakkenmerken. Veel mensen denken echter ten onrechte dat Chinese theesoorten uit de verschillende theeregio's identiek zijn aan elkaar. Dit is verre van het geval vanwege de unieke teeltfactoren specifiek zijn voor elk teeltgebied.

De historische herkomst van Yunnan thee ligt in de provincie Yunnan. Yunnan wordt vertaald als 'Cloudy South' oftewel het 'Mistige Zuiden'. Het land van vochtige en onbegaanbare regenwouden richting de uitlopers van Tibet. Hier zijn tevens de oudste nog groeiende theebomen te vinden. Hier zijn bijvoorbeeld theebomen gevonden die meer dan 1.500 jaar oud zijn.

Tijdens het evolutieproces hebben de afstammelingen van de moedertheeplanten zich over de hele wereld verspreid. Toch wordt pu erh, Yunnan's zwarte thee en Yunnan's groene thee als de beste theeën beschouwd. Binnen China geldt dan ook tegenwoordig dat marktprijzen en veilingsprijzen grotendeels worden bepaald door de exacte plaats van herkomst. Naast kwaliteit en pluk, natuurlijk.

Smaakprofiel

Yunnan groene thee is een klassieke groene thee uit de provincie Yunnan met een uniforme en heldere smaak. Het geeft een lichtgouden infusie met een intense bloemige smaak. Verder zijn merkbare smaaktonen van roggebrood te herkennen. Deze thee heeft een langdurige zoetige afdronk en een nauwelijks waarneembare harsachtige toon die na het drogen ontstaat.

Yunnan zwarte thee combineert met succes een verfijnd aroma met een sterke, rijke en volle smaakinfusie. Het geeft een prachtig donkergoud aftreksel waarvan de smaak lang in de mond blijft. Deze thee wordt ook wel "thee mokka" genoemd, naar de analogie met koffie.

Ondanks dat de thee van dezelfde theeplanten worden geoogst, maken verschillende verwerkingstechnologieën het mogelijk om twee radicaal verschillende soorten pu erh thee te verkrijgen: een sappige heldere sheng en zacht pittige shu.

Sheng pu erh:

 • Jonge sheng pu erh, jonger dan 3 jaar, heeft een licht goudgele infusie en een kruidachtig-bloemig aroma.
 • Thee van 5 jaar oud heeft een oranje-gele infusie met fruitige en honing smaaktonen.
 • De oude, 10-jarige Sheng kent smaaktonen van gedroogd fruit en een amberkleurige infusie.

Shu pu erh:

 • De smaak van de shu pu erh thee is zwaarder maar zachter dan dat van sheng.
 • De infusie heeft een donker roodbruine kleur en kan een bepaalde, onbeduidende dichtheid.
 • Er zijn houtachtige smaaktonen te herkennen, evenals smaaktonen van chocolade en noten.
 • Hoe hoger de kwaliteit van shu pu erh, hoe interessanter de smaak.

Rassen en kwaliteiten

Zwarte thee uit Yunnan (Dianhong) is een relatief nieuwe thee en wordt pas sinds het begin van de 20e eeuw in Yunnan geproduceerd. In eerste instantie een noodzaak geboren voor de export. Soms wordt specifiek deze theesoort - Yunnan zwarte thee - in China rode thee genoemd, wat soms tot verwarring leidt door de enorme hoeveelheid thee die in Yunnan wordt geproduceerd.

Groene thee uit Yunnan is een authentieke groene thee van goede kwaliteit en wordt al sinds de oudheid in Yunnan geproduceerd. Vele jaren geleden produceerden de overgrote meerderheid van de plantages in Yunnan dit soort thee. Maar met de groeiende populariteit van pu erh hebben veel fabrikanten de productie van groene thee opgegeven ten gunste van zwarte thee en pu erh.

Zoals al genoemd, Chinese pu erh thee kan worden onderverdeeld in verschillende soorten:

 • Sheng pu erh-bladeren doorlopen slechts een paar fasen van drogen en licht verhitten, waardoor het blad wel oxideert maar niet volledig.
 • Shu pu erh-bladeren zijn onderhevig aan kunstmatige veroudering - aging, drogen en verhitten.
 • Witte pu erh is gemaakt van goed gedroogde, maar niet geoxideerde, onverhitte bladeren.

De verschillen ontstaan door de fermentatiegraad die wordt bepaald tijdens het productieproces.

Productie methodes

Het belangrijkste verschil tussen zwarte thee uit Yunnan en andere zwarte theeën in China is de grootte van de theebladeren. In Yunnan wordt zwarte thee tijdens het oxidatieproces ook wel gearomatiseerd met lychee, rozenbloesem en longan. Dianhong geeft puur een gouden infusie met een zoet, delicaat aroma zonder de adstringentie die soms eigen is voor zwarte thee. Goedkopere Dianhong-variëteiten hebben een donkerbruine kleur die vaker voorkomt bij zwarte theeën, en worden gekenmerkt door een zurige ondertoon inherent tot een smaaktonen van bitterheid.

Voor de groene Yunnan theesoort worden de eerste, tweede en derde bladeren van de theeknop geoogst. De bladeren worden in de lengterichting gerold, een tijdje met rust gelaten voor een gemakkelijke oxidatie en gedroogd. Net zoals vele eeuwen geleden wordt Yunnan groene thee gedroogd op hete bakplaten in kleiovens. Bij deze methode hangt het eindresultaat volledig af van de vaardigheid van de persoon die het proces beheert.

Beide soorten pu erh - sheng en shu - worden vervaardigd met de bladeren van dezelfde theeboom. De kwaliteit van de thee voor het produceren van pu erh sheng is belangrijker dan bij shu. Daarom wordt het vaak geoogst van theebomen met grove vlezige bladeren.

De leeftijd van de theeboom, het oogstseizoen en de aging-tijd na de productie hebben invloed op de waarde van sheng pu erh. Na het oogsten wordt de thee aan totaal verschillende processen onderworpen, waardoor sheng en shu pu erh zoveel verschillen krijgen.

Gezondheid en cafeïnegehalte

De chemische samenstelling van theebladeren duidt op de aanwezigheid van cafeïne. Meer specifiek is dit theïne die wordt gevormd door de synthese van theetannine en cafeïne. Precies deze component is verantwoordelijk voor het verfrissende effect van pu erh en andere soorten Yunnan thee. Het is echter belangrijk om te bedenken dat deze Chinese thee ook veel vitamines, mineralen en sporenelementen bevat, die op elkaar inwerken en soms een kalmerend effect kunnen hebben.

Hoeveel cafeïne er in Yunnan thee zit, hangt van veel factoren af: waar het groeit, bladgrootte, zetmethode en de mate van fermentatie. Het belangrijkste om te onthouden is dat cafeïne / theïne absoluut niet ophoopt in het lichaam. Het veroorzaakt een mild stimulerend effect, waarna het spoorloos wordt uitgescheiden.

Een ander gezondheidsvoordeel kenmerk van pu erh en Yunnan zwarte thee is de eliminatie van gifstoffen en afvalstoffen die door het lichaam worden geproduceerd. Dit is de enige thee die wordt aanbevolen voor aandoeningen van het maagdarmkanaal, zweren en gastritis. Groene thee uit Yunnan heeft een gunstig effect op de milt, verlaagt het cholesterolgehalte en verlaagt de bloedsuikerspiegel. Pu erh in het algemeen wordt dan ook vaak in verband gebracht met afvallen en gewichtsverlies. Het anti-verouderingseffect is ook beroemd. 

Zetinstructies

Dianhong kan het beste worden gezet in een porseleinen gaiwan of Yixing-theepot van klei. Gebruik voor het zetten vers gekookt water van 90-100 °C, meerdere aftreksels zijn mogelijk. Het is belangrijk om Yunnan zwarte thee niet te lang te laten trekken, anders zal het bitter worden of al uitgesproken adstringentie hebben. Speelt vooral bij goedkope soorten.

Hoe Yunnan groene thee te zetten? Neem 5 gram thee voor 200-250 ml. water. Zetten op 85 °C. Kan tot 3 keer worden getrokken met een snelle afvoer van water of door te laten trekken in een theepot met geleidelijke toevoeging van water.

Yunnan tea pu erh kan zowel gekochten worden als losse blad- of als brick geperste thee. Als je geperste thee hebt, is de eerste uitdaging om de stukken zorgvuldig te scheiden met minimale schade aan droge bladeren. Wat betreft hoe te zetten, heb je voor één portie ongeveer 150 ml water en maximaal 5 gram theebladeren nodig. De watertemperatuur moet hoog zijn, maar mag niet koken:

 • tot 90 graden voor jonge sheng pu erh
 • tot 95 graden voor aged sheng pu erh
 • tot 98 graden voor shu pu erh

Omdat pu erh-thee lange tijd kan bewaard kan worden en daarom met stof wordt bedekt, wordt aanbevolen om de theebladeren vooraf af te spoelen. Spoel ze af met kokend water. De infusie is klaar om te drinken vanaf het tweede aftreksel. Jonge sheng zal, als je de zettijd te lang maakt, een sterke bitterheid produceren, dus de eerste twee aftreksels worden slechts 3-5 seconden getrokken. Verleng de zettijd voor elk aftreksel (8-10 sec. voor pu erh van topkwaliteit) met 15-20 seconden.

Geografie / herkomst

Het klimaat in Yunnan is fundamenteel anders dan in andere regio's van China. Zes bergsystemen creëren een divers microklimaat op verschillende hoogtes, van de regenwouden in het zuiden tot de ijzige toppen van Tibet. Het droge seizoen maakt plaats voor het regenseizoen, en door de afwezigheid van temperatuurstijgingen is de lucht altijd warm en zacht zoals in de lente. De cultuur en het leven van lokale bewoners verschilt ook van het leven van de Chinezen in de centrale regio's. Het isolement van het gebied, het gebrek aan toeristische routes en het respect voor tradities zorgden ervoor dat de plaatselijke bevolking in Yunnan de originaliteit van de theebladeren en de (wild)pluk heeft behouden.

Geschiedenis

In den beginne reikte Yunnan thee niet verder dan de directe omliggende gebieden. Sinds de 7e eeuw kwam geperste thee als ruilhandel naar Tibet en verder langs de beroemde Tea Horse Road in schwung. Tijdens de Tang-dynastie was Yunnan thee al zo algemeen bekend buiten het eigen bewolkte thuisland dat het hier zelfs een andere naam kende, Yin Sheng Cha (Silver Green Tea).

Tijdens de Mongoolse Yuan-dynastie veranderde het zijn naam in Pu cha, en in de Ming-dynastie werd het uiteindelijk geïdentificeerd met de stad Pu erh als een plaats waar de theehandel was geconcentreerd. Kleine boeren brachten daar mao-cha (rauwe thee) waar het werd gekocht door grote theebedrijven voor verdere verwerking en verpakking, evenals voor verkoop aan overzeese handelaren.