Voor 15.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Gratis verzending vanaf €29
Niet goed, geld terug
Meer informatie

Wulong (Chinees: 烏龍) is de pinyin-romanisering van wat wij in het Westen oolong noemen. Wulong vertaalt zich letterlijk als zwarte draak, verwijzend naar de oorspronkelijke kleur en vorm van de droge bladeren. De kraalvorm, zoals die van Tie guan yin of Dong Ding, ontstond pas veel later.

Behalve dat het verwijst naar een theesoort, wordt de originele Chinese term ook gebruikt voor de namen van specifieke theesoorten of types, en theecultivars. Meestal zijn wulong theetypes gemaakt van cultivars (lees: ras) met dezelfde naam. Cultivars met de term wulong in hun naam zijn op de een of andere manier verwant. Voorbeelden zijn Shiguping Wulong, Aijiao Wulong, Jinxuan Wulong, etc. Er zijn echter ook theevariëteiten die niet de term wulong bevatten, maar wel zijn gemaakt van de wulong-cultivar, zoals Paochong, Sijichun, etc. Er zijn ook theevariëteiten met de term wulong in de naam, maar juist weer niet afkomstig zijn van een specifieke wulong-cultivar, zoals Dong Ding (Wulong), Alishan Wulong, etc.

Om de verwarring te verkleinen, wordt over het algemeen de geromaniseerde term wulong alleen gebruikt voor de namen van de cultivars, en theesoorten die die cultivarnamen gebruiken. Zo wordt oolong dan alleen nog gebruikt wanneer er verwezen wordt naar de theecategorie an sich, of theesoorten van die categorie.

Ten slotte, om iets wat minder orde in de chaos te scheppen, er zijn veel oolong-variëteiten die niet van wulong-cultivars worden gemaakt. Velen van hen zijn gemaakt van cultivars die specifiek zijn voor hun eigen variëteit. Voorbeelden zijn de shuixian-variëteiten van Wuyi en Phoenix, Tieguanyin, Rougui, etc. Bladeren van wulong-cultivars worden verder gebruikt om zowel oolongs als types van andere theecategorieën te produceren, zoals zwarte thee en groene thee.