Voor 15.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Gratis verzending vanaf €29
Niet goed, geld terug

Wierook (uit het Latijn: incendere, 'te verbranden') bestaat uit aromatische materialen, die bij verbranding geurige rook afgeven. Wierook geeft een aromatische rook af die de zintuigen activeert. De zintuigen prikkelt met een zeer krachtig lichamelijk, psychologisch en spiritueel effect. Naast dat wierook in verschillende religieuze ceremonies wordt gebruikt, wordt het ook gebruikt om simpelweg te genieten. Het gebruik van wierook verschilt behoorlijk tussen culturen en personen. Wierook wordt onder andere gebruikt voor geurtherapie, aromatherapie, ontspanning, ceremonie, verdoving, zuiveren, gebed, meditatie, extra sfeer, als insectenwerend middel en zelfs tegen nare geurtjes.

De term 'wierook' verwijst naar de substantie zelf, maar eerder dan naar de geur die het voortbrengt. Wierook kan worden gemaakt uit verschillende geurende ingrediënten. Voorbeelden hiervan zijn harsen, zoals olibanum of dennenhars, dennennaalden, rozenblaadjes, schorsen (bijvoorbeeld van de berk) en houtsoorten.

Verschillende types wierook

Wierook verwijst naar verschillende vormen en verschillend verwerkte producten. Zoveel culturen, zoveel verschillende wieroken. Wij herkennen in principe twee soorten wierook: direct-brandende en indirect-brandende. Niet-brandbare wierook is gemaakt van aromatisch materiaal of een combinatie van materialen. Denk aan bijvoorbeeld harsen. In ieder geval mag het geen brandbaar materiaal bevatten. Het vereist dan ook een andere hittebron voor verbranding. In veel gevallen zijn dit houtkooltjes. Bekende wierook zijn de harsen frankincense en mirre.

  • Hele wierook: bestaat uit grof gemalen of grotere korrels hars, kruiden en geurende houtsoorten. Mits er voldoende poreuze grondstoffen zijn gebruikt kan hier etherische olie aan zijn toegevoegd.
  • Poeder / korrelwierook: wierook in kleinere stukjes gebroken, verbrandt sneller en geeft een korte maar intensere geur.
  • Pasta/kleefachtige substantie: poedervormig of korrelig wierookmateriaal gemengd met een kleverig onbrandbaar bindmiddel, zoals gedroogd fruit, honing of een zachte hars. Kleefachtige wierook is veel te vinden in de Arabische wierook - de zogenaamde Bukhoor of Bakhoor. Dit type is ook veel te vinden in Japan waar het nerikō of awasekō heet. Ook binnen de Oosters-orthodoxe christelijke geloof wordt ruwe wierook vermalen tot een fijn poeder en vervolgens gemengd met verschillende zoet geurende essentiële oliën.

Naast indirect-brandende wierook hebben we ook nog direct-brandende wierook. Ook wel "brandbare wierook". Dit is wierook die wordt aangestoken. Brandbare wierook wordt gemaakt met een ontvlambare basis, wat tevens het mengsel verbindt. Zodra het vlammetje wordt uitgeblazen, gloeit het door en geeft het regelmatig rook af. Het geeft net zolang rook af totdat de wierook op is. Dit gebeurt zo regelmatig dat het tevens een tijdsindicator of klok is. Voor brandbare wierook worden oxidatiemiddelen toegevoegd zodat de wierook gelijkmatig en constant brandt. Hiervoor wordt honing, houtskool, hout, gomachtige materialen of Arabische gom gebruikt. Voorbeelden van brandbare wierook zijn wierookstokjes en wierook kegels.

Wierooksoorten

Geschiedenis van wierook

De exacte oorsprong van wierook is niet meer te achterhalen. We gaan er vanuit dat wierook al heel lang deel uitmaakt van onze en vele andere culturen. Zo wijzen oude geschriften op het gebruik van wierook, hoe de geuren van brandende kruiden, bloemen en bladeren gebruikt werden. Vaak bevatte wierook overigens niets anders dan kruidenpoeder, gommen, hars en honing.

Men vermoed dat het Europese gebruik van wierook afstamt uit het Oude Egypte. Hier werden gom en harsen van aromatische bomen voor het eerst geïmporteerd uit de Arabische en Somalische gebieden voor religieuze ceremonies. Zo werd bij het openen van het graf van Toetanchamon in de Vallei der Koningen bij Thebe, een verbazingwekkend aantal oliën, parfums en wierook rond zijn gemummificeerde lichaam gevonden.

Vondsten uit de oudheid en uit verschillende culturen, suggereert dat wierook voornamelijk werd ingezet bij genezende en religieuze rituelen. Als offer bijvoorbeeld. Omdat rook opstijgt, zou het de goden tevreden stellen en gebeden naar de hemel dragen. Aromatische olie, kruiden en specerijen werden beschouwd als giften uit de hemel en bijna elke cultuur die wierook gebruikte, beschouwde dit dan ook wel als heilig. Denk aan de Oude Egyptenaren, Romeinen, maar ook de Inca's en Maya's. Wierook zuivert een gebied en heeft invloed op de stemming voor meditatie of andere religieuze praktijken. Wierook werd ook gebruikt om een gebied te desinfecteren van de stank van ziekte en dood.

Historische bewijzen suggereren dat het gebruik van wierook terug gaat tot de oude Chinese rijken, het oude Egypte en duizend jaren geleden tot de Hindu. Een van de eerste gebruiken van wierook was van de Chinezen. In geschiften uit 2000 v.Chr komt naar voren dat de Chinezen het voor ceremoniële doeleinden gebruikten. Vergelijkbaar bewijs is ook gevonden in prehistorische tombes uit het oude Egypte. Wierook werd ook hier gebruikt om goden tevreden te stellen. De oudste verwijzing komt echter uit het oude Hindu tekst. Uit India, in de Vedas, zijn bewijzen gevonden die suggereren dat wierook terug gaat tot 3500 v.Chr. Wie ook dan de eerste was, veel oude beschavingen gebruikten wierook. Of het nu in China, Egypte, India Assyrië, Babylon of Perzië was, veel oude beschavingen gebruikten wierook om dezelfde redenen.

Opkomende handelsroutes van China naar het Midden-Oosten zorgden voor een enorme boost in het gebruik. De handel gedijde enorm goed. Niet onlogisch overigens, want juist in het Midden-Oosten komen veel grote hoeveelheden gommen en harsen zoals frankincense en mirre, vandaan. De grote vraag naar aromatische stoffen was enorm uit China, India en later ook in het vroege Europa van de Grieken en Romeinen. De wierookharsen en gommen waren dan ook erg duur. Zo duur zelfs dat sommigen nog waardevoller waren dan goud. De handel bereikte zijn absolute piek toen de Wierookroute vanaf het Arabische schiereiland en India uiteindelijk de Grieken en Romeinen bereikte. Dit stelde de Romeinen en Grieken gebruiken uit het Midden-Oosten en nog van verder, over te nemen. De Oosterse Christelijke kerk adopteerde de wierook al snel voor zuiveringsrituelen en gebed, waarna de Rooms-Katholieke kerk al snel volgde. Na de val van Rome verdween het gebruik van wierook ook naar de achtergrond.

Traditionele wierook van Ayurveda, China, Indianen & Japan

Wierook is niet alleen voorbehouden aan de Chinezen, Indiërs, Arabieren, Romeinen, Grieken en de Christelijke kerk. Ook in Japan en Noord-Amerika werd er volop wierook gebruikt bij allerlei ceremonies en gebruiken.

Via Koreaanse boeddhisten bereikte wierook Japan bijvoorbeeld in de 6de eeuw. In het begin diende het vooral als entertainment voor edelen en het hof van de keizer. Zo rond de 14e eeuw werd wierook door Samuraikrijgers gebruikt om onverslaanbaar te worden. Vanaf de 15e en 16e eeuw werd het gebruikelijk voor de hogere- en middenklasse om wierook te gebruiken.

Indianen in Noord-Amerikanen gebruikten ook wierook. Zelfs tot op de dag van vandaag wordt door de verschillende Indianenstammen wierook gebruikt bij speciale rituelen. Het zogenaamde smudging. Smudging is een zuiveringsritueel, een integraal onderdeel van het leven. Voor elke genezing en bijeenkomst bijvoorbeeld wordt smudging toegepast om negatieve energie te verjagen, te genezen, te zegenen en de balans te herstellen. Wierookkruiden voor smudging zijn ceder, salie, zoet gras en tabak.

De Hindoes en boeddhisten gebruikten wierook voor de geur gerelateerde geneeskrachtige eigenschappen. Het maken van wierook werd dan ook bijna uitsluitend door monniken gedaan. Wierook en aromatherapie zijn onlosmakelijk verbonden met de oude Indiase genezende wetenschap van Ayurveda. Indiase Boeddhisten introduceerden deze vorm van het maken van wierook in China rond 200 vC.

In China, werd het maken van wierook een gerespecteerde kunstvorm, samen met thee maken en kalligrafie. De Song Dynastie bouwde talloze kamers en gebouwen, speciaal voor deze wierook ceremonies. Wierook werd zelfs gebruikt als simpel chronologische toestel in Boeddhistische tempels; in wezen waren het klokken, ontworpen om te branden en een bepaalde tijd te markeren.

Meer informatie over wierook