Voor 15.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Gratis verzending vanaf €29
Niet goed, geld terug

Shu cha (Chinees: 熟 茶) is een relatief nieuwe term die is ontstaan toen Pu erh een populaire theesoort werd. De romanisering ‘shu’ in de term is ‘shou’, wanneer zonder het achtervoegsel ‘cha’. 

‘Shou’ in het Chinees, als bijvoeglijk naamwoord, heeft veel betekenissen. Het kan worden geïnterpreteerd als 'gekookt', 'gerijpt', 'bekend/vertrouwd', 'gekweekt', etc. In de wereld van pu erh verwijst het naar theevariëteiten die een kunstmatige post-fermentatie hebben ondergaan. Dit in tegenstelling tot soorten die dat niet hebben ondergaan, zoals 'raw' of 'green'. De gefermenteerde soorten zijn relatief zoeter en daarom meer ‘gerijpt’ of 'riped´. Vandaar de term.

Shu cha is de tegenhanger van ‘sheng cha’ (Chinees: 生 茶) of ‘shengcha’. Ze worden beide veel gebruikt in de wereld van pu erh als twee duidelijk verschillende sub-pu erh soorten.

In het verleden bestond er niet zoiets als shu cha. Pu erh en vele andere donkere theesoorten mochten op natuurlijke wijze verkleuren middels blootstelling aan omgevingsfactoren. Ze werden op natuurlijke wijze post-gefermenteerd. Kunstmatige post-fermentatie ontstond in de jaren 50 tot 60 in China en werd pas in de jaren 70 in een werkbare structuur gegoten met systematische doorontwikkeling als doel.