Voor 15.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Gratis verzending vanaf €29
Niet goed, geld terug

We gaan de verwarring tussen Mao Cha en 'finished' thee ophelderen. Mao Cha (Chinees: 毛茶) is onvoltooide, of nog niet volledig verwerkte thee. Kortweg kun je onderscheid maken tussen 'finished' thee of Mao Cha - de nog niet volledig verwerkte thee. Thee die de meeste kenmerken heeft van het harde werk van de boer, maar die de extra verfijning mist afkomstig van het sorteren en verhitten.

Afhankelijk van het soort thee, varieert Mao Cha (of Ara Cha in Japan) in hoe dicht het bij de verwerkte thee / finished thee is. Voor Sheng Pu Erh kan Mao Cha volledig verwerkte losse thee betekenen die simpelweg nog niet tot een theeblok is verwerkt, maar daarom vrijwel klaar is (het proces van het maken van de theeblokken verandert de smaak nog wel enigszins). Voor groene en niet-geroosterde thee betekent Mao Cha ongesorteerde thee, wat gewoon het verwijderen van ongewenste takjes, twijgjes en grote of anderzijds ongewenste bladeren betekend. Voor geroosterde Oolongs is het verschil tussen Mao Cha en de verwerkte thee echter heel groot.

Het is belangrijk dat we de verschillen tussen Mao Cha en 'finished' thee benoembaar maken, vooral omdat er enigszins wat verwarring bestaat. We hebben er een een paar vragen over gekregen, het is dus goed om het verschil te kennen. Zo kun je de juiste keuzes maken bij het kopen van thee.

Leer de belangrijkste verschillen tussen verwerkte oftewel 'finished' en halfverwerkte, vaak Mao Cha genoemd, kennen. Nu is er een belangrijke uitzondering van toepassing op Mao Cha, namelijk bij Pu erh.

Pu erh Mao Cha

In het geval van Pu erh heb je verschillende uitkomsten nadat de pu erh de volledige productiefase heeft doorlopen. Pu erh Mao Cha is de ruwe oftewel Raw, Pu erh Mao Cha-thee. Laat het heel duidelijk zijn dat als een theeverkoper Mao Cha Raw Pu erh verkoopt, dat het een iets ander verhaal is. Maar in wezen betekent Mao Cha 'unfinished' thee of half-finished thee die nog niet de laatste fase van productie en verfijning heeft doorlopen.

Voor verschillende theesoorten kan dit verschillende dingen betekenen, toch? Voor sommige soorten thee is Mao Cha letterlijk een stap verwijderd van 'finished' thee. Misschien hoeven ze het alleen maar te sorteren, wat takjes er door tussenuit te halen. In het geval van Pu erh-thee, kan Mao Cha vrijwel 'finished' thee zijn. Dus Mao Cha zou kunnen betekenen dat het gewoon nog niet tot een theeblok is samengeperst en daarom nog losse thee is. Omdat Pu erh-thee van oudsher geperst wordt tot een theeblok - en dat dus als de laatste productiefase wordt beschouwd, en daarmee "losse", raw Pu erh-thee - Sheng Cha - vaak ook Mao Cha wordt genoemd.

Maar er is een verschil tussen Mao Cha en die Mao Cha van Pu erh, en dat is dat deze nog niet is gesorteerd. Voor andere theesoorten kan dit betekenen dat ze de gele bladeren, ook wel Huang Pian genoemd, niet hebben verwijdered.

Het gele blad van Huang Pian. De bladeren zijn niet op maat gesorteerd, takjes niet verwijderd, enz. Dus als je merkt dat een theeverkoper rauwe Pu erh Mao Cha verkoopt, is de kans groot dat de thee 'klaar' is of als 'finished' thee beschouwd mag worden, maar het is de moeite waard om te controleren of de Huang Pian, of de "gele bladeren" zijn verwijderd. Huang Pian wordt als niet wenselijk geacht in 'finished' thee.

Dus rauwe Pu erh Mao Cha-theeën zijn zo goed als 'finished' thee, voor andere theesoorten geldt dit in principe niet.

Of hebben we toch nog een uitzondering?

Groene thee Mao Cha en meer

Ja die hebben we. Daarom even een zijstapje. Voor groene thee bestaat namelijk ook de term Mao Cha.

Meestal betekent dit dat er takjes in zitten, en die moeten zeker worden verwijderd. In Japan noemen ze Mao Cha "Ara Cha". Dat takjes zelf niet persé slecht van smaak zijn bewijst een Japanse thee. In Japan verkopen ze namelijk de thee Kuki Cha of Kukicha. Een zeer populaire thee, gedronken over de hele wereld...

Dat gezegd hebbende .. Voor onze eerste vergelijking hebben we enerzijds onze favoriete Tien Guan Yin en anderzijds kregen we een sample van onze leverancier van dezelfde thee, maar dan ´Mao Cha´. Dus Mao Cha vs. 'finished' Tien Guan Yin. 

Vergelijking: Mao Cha vs. 'finished' oolong

Het verschil tussen Tie Guan Yin Mao Cha en Tie Guan Yin 'finished' thee. Tie Guan Yin Mao Cha bevat heel veel takjes. Het is nog steeds ongesorteerd. Dezelfde thee, maar dan 'finished', is echt verfijnd. Ze hebben alle takjes weggehaald en ze hebben echt elk gebroken blad, alle grotere bladeren verwijderd, en ze hebben precies gegeven wat we zouden willen drinken. Goede thee.

Nu, de manier waarop ze de thee sorteren. Dit kan met de hand worden gedaan - voor zeer arbeidsintensieve Tie Guan Yin - maar het kan ook met een machine worden gedaan, wat een erg mooie uitkomst is. Een machines die de thee scheid van de takjes. Ondanks dat het een paar keer door de machines moet gaan. Het kan met de hand worden gedaan, en traditioneel wordt het met de hand gedaan. Dit is natuurlijk veel arbeidsintensiever en in principe alleen van toepassing bij het hogere en exclusievere thee segment.

Bij het inkopen van thee hebben inkopers de neiging Mao Cha te proeven. De reden hiervoor is ten eerste, 1) theeproductie is een doorlopend proces en meestal komt er wel net een batch vanuit de plantage aan, en is daarmee super vers. Dit wordt meestal als Mao Cha verkocht aan groothandelaren of detailhandelaren. Een inkoper kan alleen een thee beoordelen wat op voorraad is, en als een inkoper verder te lang wacht, wordt de batch aan iemand anders verkocht, en dus is alleen Mao Cha vaak maar beschikbaar.

Het tweede is dat 2) de inkoper kan beslissen hoe deze het verder verwerkt wilt hebben, of het wel of niet verhit wil hebben, hoeveel ze het willen verhitten, hoe lang het houtskool moet branden, of het überhaupt op houtskool verhit moet worden of juist verhitting via lucht. Er moeten veel beslissingen worden genomen in het inkoopproces van thee. Om Mao Cha te beoordelen hangt ook vooral nauw samen wat de inkoper met de thee wil bereiken. Een behoorlijk ingewikkeld proces!

Dus wat is het verschil in smaak tussen de Mao Cha en de 'finished' Tie Guan Yin? Nou, het hangt er echt van af of de Tie Guan Yin wel of niet door een verhittingsfase gaat. Sommige Tie Guan Yin wil je misschien niet verhitten, andere juist wel.

Laten we beginnen met ongeroosterde oolong.

Vergelijking #1 - ongeroosterde oolong 'Tien Guan Yin'

In dit geval is de Mao Cha redelijk dicht bij het 'finished' product, omdat er geen verhittingsfase zal zijn. Het is een heel groen gekleurde Tie Guan Yin. Het enige dat dus hoeft te worden gedaan, is dat deze takjes moeten worden verwijderd en alle soorten twijgen, grote bladeren en stof moeten worden verwijderd, en u blijft achter met het 'finished' product.

Wat we gaan doen is een smaakvergelijking maken tussen Mao Cha en de 'finished' Tie Guan Yin. Onthoud dat het enige verschil echt is dat het is gesorteerd. Het is dus een zeer klein verschil.

Kortom, Mao Cha thee heeft meer takjes en een minder rijke smaak, en hebben een iets andere smaak dan de bladeren. Dus als je 100 gram of 500 gram thee aan het zetten bent - of koopt, dan wil je dat geld uitgeven aan het blad - of proeven, en niet aan twijgjes of takjes. De twijgjes smaken niet per se slecht. Maar het zal niet zo sterk zijn, en het zal niet zo rijk zijn, en daarom geef je in wezen geld uit aan zwakkere thee. Ook in termen van gewicht. Een deel is simpelweg niet het blad.

De takjes die worden verwijderd, worden meestal weggegooid, maar in China gebruiken ze ze soms voor een paar andere dingen. Het eerste waar ze ze mogelijk voor worden gebruikt, is om ze in geurzakjes te verwerken. Je kunt ze dus in geurzakjes stoppen. Sommige mensen stoppen ze in kussens zodat de geur van thee je omringt terwijl je slaapt.

Andere mensen - andere minder gerenommeerde fabrieken - zullen de twijgjes vermalen en gebruiken voor theezakjes. Dus je krijgt je Tie Guan Yin-theezakjes, die een mix kunnen zijn van een mix van gemalen takjes, met wat vermalen blad. Dus ze zullen het een beetje combineren en theezakjes maken. Dus nogmaals, met theezakjes weet je nooit wat je krijgt, maar de kans is groot - voor veel theeën - dat je vermalen takjes krijgt voor je Oolong.

Terug naar onze thee - in de eerste plaats ruiken ze beide echt heel goed. Dit is echt een uitstekende thee. Het is romig, en ook bloemig. Tie Guan Yin is op zichzelf iets waar je je gemakkelijk in verliezen kan, wat je naar hartenlust kunt verkennen. Er is zoveel Tie Guan Yin beschikbaar ...

Oké, dus eerst hebben we de Mao Cha. Dan hebben we de 'finished' thee.

Oké, dus visueel is er een duidelijk verschil. De Mao Cha is donkerder van kleur en ziet er wat meer romig uit, terwijl de andere meer groen is. Het is een beetje een licht, fluorescerend groen. Het heeft meer helderheid, en het is een beetje meer fluorescerend of transparant.

Het verschil in smaak is niet zo groot als het uiterlijk. Het is goed. Het is gewoon een beetje aardser en een beetje vlakker en een beetje adstringent. Maar dat zijn misschien de takjes. Dus je merkt het verschil in smaak en textuur. Het heeft alle elementen van de thee. Het is een klein beetje saaier. Het heeft de bloemige, kamperfoelie-tonen en het heeft een beetje een adstringent mondgevoel, maar het is een beetje vlakker en zwakker.

Bij de 'finished' thee is de textuur een stuk dikker. De textuur is veel rijker. De afdronk - het gevoel en de coating op je mond - is een stuk rijker. Het is echt romig, erg romig zelfs. Het is gewoon helemaal opgehemeld in termen van rijkdom, en kracht. Er is een heel duidelijk verschil. Het is romiger en rijker. Het heeft meer bloemige tonen en het heeft meer helderheid.

Dus de takjes zelf zijn niet slecht van smaak - denk aan kukicha. Het is geen slecht smakende thee, de Mao Cha. Het heeft dezelfde eigenschappen als het 'finished' theeblad, maar het is zwakker, platter, minder sterk - minder, soort vullend - in de mond ... en een beetje meer adstringent. Minder vettig.

Hangt natuurlijk sterk af van de thee in de vergelijking, want dit is nog steeds van hoge kwaliteit Mao Cha Tie Guan Yin. Een Mao Cha die eigenlijk op zich zelf staand erg lekker is.

Vergelijking #2 - geroosterde oolong 'Dao Hong Pao'

Opnieuw kregen we een Mao Cha sample, alleen nu van Dao Hong Pao. Zo kunnen we deze vergelijken met onze Dao Hong Pao die we op onze website aanbieden.
Hoewel we Dao Hong Pao gebruiken voor deze vergelijking, zou dit vrijwel van toepassing zijn op elke geroosterde Oolong-thee.

Wat kunnen we verwachten? Voor Dao Hong Pao-theeën en voor andere Wu Yi-rock Oolong-theeën en voor veel Tie Guan Yin-theeën geldt dat ze worden geroosterd. In tegenstelling tot Tie Guan Yin, Dao Hong Pao-theeën en Wu Yi rock Oolong-theeën worden altijd geroosterd. Ze worden altijd geroosterd, omdat de variëteit en dit de manier is waarop ze worden geproduceerd. Zonder verhitting, roosterproces zouden ze buitengewoon adstringent zijn. Ze zullen te veel van die snijdende vlakheid hebben, gewoon geen mooie textuur, een smaakgevoel in je mond achterlaten van een lichte soort paracetamolbitterheid; het is gewoon ongeroosterd geen erg lekkere thee. Dit is hetzelfde voor de meeste Taiwanese theesoorten, en hetzelfde geldt voor veel andere geroosterde Oolongs, zoals Wu Yi rock Oolongs.

 

Houd er rekening mee dat het roosteren niet alleen de smaak verandert, of de afwerking, maar het betekent ook dat je de thee langer kunt bewaren. Omdat de Mao Cha, ongeroosterd, veel sneller veel van zijn geur verliest. Het roosteren zorgt er voor dat veel van de smaak vastgehouden wordt, dus het roosteren maakt deel uit van de conservering en zorgt ervoor dat de levensduur van de thee langer is.

Nog een belangrijk punt om te maken - Mao Cha is natuurlijk een stuk goedkoper in aanschaf dan 'finished' thee. Voor de ongeroosterde Tie Guan Yin is het minder een probleem. Het prijsverschil is er, maar het prijsverschil is minder. Maar voor zoiets is het prijsverschil enorm. Het kan in potentie zelfs het dubbele zijn van de prijs voor de 'finished' thee, omdat ze veel werk hebben om alle Huang Pian - de gele bladeren - te verwijderen en de thee te verhitten, wat een zeer arbeidsintensief proces is, en soms doen ze meerdere roosterstappen, enzovoort. Het is dus een ingewikkeld proces en daarom gaat de prijs natuurlijk omhoog. Dus als je Mao Cha koopt, kun je een aanzienlijk, maar dan ook aanzienlijk lagere prijs verwachten dan bij de 'finished' thee.

Dus Dao Hong Pao Mao Cha - de geur ervan ... Het ruikt ongelooflijk. Het is net als lychees en orchideeën, en ... het verschil is eigenlijk dat dit op de neus - zoals je zou verwachten - heel, heel helder is. Het is extreem helder, behoorlijk fruitig en behoorlijk bloemig. Maar in deze zijn dat soort fruitige, bloemige tonen een beetje meer afgerond. Het heeft niet dezelfde helderheid, maar er is een diepte, en er is een soort rijkdom in de geur van deze die dat zeker is. absoluut, echt heel plezierig.

De rijkdom van de 'finished' thee is echter veel sterker dan die van de Mao Cha - die wat vlakker is. De Mao Cha heeft een zeer, nog steeds bloemig en nog steeds fruitig, maar er is een adstringentie die in de achterkant van de tong komt, die je meteen raakt. Maar dan krijg je nog steeds de geur, maar het gaat best snel. De Mao Cha is zeer geurig, met mooie lichte tonen - droog en vlak. De afwerking ontbreekt vooral. De smaak houdt niet lang aan en de textuur is beslist zwakker.

Door het te roosteren, en dat is het belangrijkste verschil, wordt de thee gewoonweg ronden en romiger. Het verzacht al deze harde randen die een beetje bitter zijn, en dan krijg je die mooie rondheid. Het zijn minder hoge tonen van geur en bloemen die wel echt te herkennen zijn, maar gewoon meer rond. De Mao Cha mist body. Je wilt echter die body. Je wilt die diepte. Je wilt die lengte van de afdronk. Je wilt de rijkdom. Je wilt dat de textuur dikker is. Het is als instant versus langdurig.

Als je deze theeën naast elkaar zou proeven zou je niet zeggen dat het dezelfde thee is, want het smaakt echt heel, heel ... anders. Het heeft gewoon een andere smaak. Het verschil is "olieachtig". Het voelt echt vetter aan. Het voelt rijker aan. Het houdt langer aan, en het voelt gewoon completer. 

Zoals ik al zei, is de uitzondering echt voor rauwe Puerh-thee. Dus als je rauwe Puerh Mao Cha ziet, is dat zo ongeveer af.

Maar verder zou ik Mao Cha vermijden. Proef de 'finished' thee, want die heeft alle nuances, alle smaaktextuur en lichaamsbeleving die de leverancier je wil geven in hun 'finished' thee.