Voor 15.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Gratis verzending vanaf €29
Niet goed, geld terug

Het persen van thee verkleind de omvang van de theebladeren voor tijdens transport. Thee kan heel volumnious zijn, zeker als het ongekruld, ongerolde theebladeren betreffen. In het verre verleden was de hoeveel die iemand mee kon nemen belangrijk. Zeker omdat transport duur was, vaak te voet gingen en vaak door de bergachtige gebieden. Dit laatste speelde bijvoorbeeld zeker in het westen en zuidwesten van China. Een geperste hoeveelheid thee zou ook beter bewaard kunnen worden in een tijd dat er geen geschikte verpakkingsmaterialen beschikbaar waren. Het oppervlakte van de geperste thee vormde een soort isolatielaag. Dat zou ook een van de redenen kunnen zijn waarom zelfs toen losse thee in de 14e eeuw in China werd aangekondigd als de nationale norm, geperste thee van lage kwaliteit nog steeds de basisvorm was voor handel met etnische groepen en buitenlandse kooplieden in afgelegen gebieden. Geperste eenheden thee werden als een munteenheid gebruikt. Ruilhandel met thee tegen bijvoorbeeld paarden en andere handelswaar, vond zelfs tot ver in de 18e eeuw nog plaats.

Het is belangrijk om te vermelden dat, ondanks dat geperste thee in een schijf destijds de nationaal geaccepteerde vorm was, de geperste theevormen die voor dergelijke handel werden geproduceerd, veel grover waren dan de standaard in China. Het huidige persproces, wat lijkt op een voortzetting van deze grove variant, is nog steeds veel minder geavanceerd in vergelijking met bekende documenten hierover in China.

Het persen van thee

Het persproces dat tegenwoordig wordt toegepast, is eenvoudig en is nog steeds te vinden in enkele theeregio's in China. Er kunnen kleine variaties zijn als gevolg van lokaal beschikbare (of niet-beschikbare) machines en de omstandigheden van de betreffende thee. In principe wordt de thee of raw tea (mao cha) kort gestoomd zodat ze zacht wordt en vervolgens met een zware steen of hydraulische pers samengeperst. Waar een eenvoudige vormpersmachine niet beschikbaar is, wordt een hamer of stamper gebruikt. Het eigen lichaamsgewicht van de arbeider wordt ook traditioneel ingezet om persing verder te verdichten. De geperste vorm wordt vervolgens uit of onder de pers weggepakt en middels lucht of in de oven gedroogd. Hierna wordt het verpakt en gedistribueerd over de hele wereld.

Met het gemak van moderne verpakkingsmaterialen en -processen én het vermogen om de theekwaliteit veel beter te bewaren, zijn er simpelweg twee redenen om thee nog te persen:

  1. Als een vorm van dosering en daarmee gemak. Denk aan de Mini Toucha, Zhangcha theetablet, en Wuyi oolong repen.
  2. Als exclusievere, exotisch ogende traditionele verpakkingsvorm, zoals de Pu erh-Chabing, de Hunan Fu-theeblokken of Guangxi Luan-manden.

Deze laatste - exclusievere, exotischogende traditionele verpakkingsvormen - worden meestal specifiek voor verzameldoeleinden gebruikt. Niet in de eerste plaats voor daadwerkelijke consumptie.