Voor 15.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Gratis verzending vanaf €29
Niet goed, geld terug
Meer informatie

Thee catechines werden voorheen als tannines aangezien. Tegenwoordig worden ze veel meer als een specifieke groep fytochemicaliën gezien die van nature voorkomen in de bladeren van de theeplant, Camellia sinensis. Ze zijn essentieel voor de gezondheidsvoordelen van thee. Fytochemicaliën zijn stoffen die ook wel aangeduid worden als secundaire plantenstoffen, fytonutriënten of bioactieve stoffen. Dit zijn de stoffen die van nature in planten voorkomen en soms in geconcentreerde of in kunstmatige vorm aan voedingsmiddelen worden toegevoegd. 

De meest bestudeerde thee catechine is epigallocatechine 3-galaat, beter bekend als EGCG (of EGCG3). EGCG speelt een grote rol bij verschillende processen in het lichaam zoals het bestrijden van veroudering, ontstekingen, aandoeningen van de bloedsomloop, etc. Het komt het meest voor in de jongere bladeren van de theeplant.

Thee catechines zijn echter niet erg stabiel en kunnen gemakkelijk veranderen. De chemisch samenstelling kan bijvoorbeeld snel veranderen wanneer ze worden blootgesteld aan overmatige hitte, licht of andere invloeden. Bij de productie van zwarte thee - en in het bijzonder tijdens het oxidatie proces - verandert bijvoorbeeld een groot deel van de thee catechines in andere vormen van polyfenolen.

Samen met enkele andere stoffen in de natuurlijke theebladeren als ook in de theebladeren na verwerking, behoren thee catechines tot een groep inhoudsstoffen die (thee)polyfenolen worden genoemd. Theepolyfenolen worden ook wel op de markt gebracht als een gezondheidssupplement, of als toevoeging op een ander supplement. Theepolyfenolen behoren op hun beurt tot een groep van natuurlijke gezondheidsbevorderende stoffen die in de meeste voedsel wordt aangetroffen, namelijk flavonoïden. Voorbeelden van andere flavonoïden zijn quercetine in fruit en groentes, anthocyanidines in druiven en kaempferol in uien. Ook andere groepen gezondheidsbevorderende stoffen komen in thee en voedsel voor, stoffen die geen flavonoïden zijn.