Voor 15.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Gratis verzending vanaf €29
Niet goed, geld terug

Salie thee staat al heel lang bekend om haar helende eigenschappen. Salieblad heeft een krachtig ontstekingsremmend, antimicrobieel, hemostatisch, samentrekkend en verzachtend effect. In het koude seizoen is een kuur met salie in de beginfase van verkoudheid en griep zeer effectief. Bovendien vermindert Salie thee het zweten, helpt het bij de afscheiding van maagsap en versterkt het het zenuwstelsel. Salieblad werkt ontsmettend en wordt ook wel gebruikt tegen ontstekingen van met name de slijmvliezen. Hogere salieconcentraties zijn bij inname echter giftig. De smaak van Salie thee kan worden omschreven als warm, kruidig en een beetje bitter.

Salie thee staat al sinds de oudheid bekend om haar helende eigenschappen. De wetenschappelijke naam van deze plant is Salvia officinalis. De vertaling van het Latijnse woord "salveo" betekent zoveel als "gezond". Gezond kruid dus. Zo noemde Hippocrates dit kruid al heilig vanwege haar unieke gunstige eigenschappen voor de mens. Ook bij de Egyptenaren was het kruid al bekend. De Egyptenaren voegden het bijvoorbeeld toe aan de medische samenstellingen. De Egyptenaren dichte het levensverlengende eigenschappen toe met anti-verouderingseigenschappen, en gunstig voor de algehele gezondheid. In de middeleeuwen stond salie vooral bekend als een universeel middel, eigenlijk wel tegen alle ziektes. Geen enkele andere plant is zo populair geweest. Men geloofde zelfs dat het magische eigenschappen had. Tovenaars en heksen gebruikten het bijvoorbeeld bij verschillende rituelen, en alchemisten probeerden met haar hulp de steen der wijzen te bemachtigen.

Hoe te zetten

Salie thee kan elke dag met plezier gedronken worden en kent veel gezondheidsvoordelen. Als je wilt genieten van salie als kruidenthee zonder toevoegingen, volg dan de volgende, eenvoudige stappen:

 • neem 1-2 droge saliebladeren voor een theekop (250 ml);
 • overgiet het kruid met (bijna) kokend water;
 • bedek het kopje en laat ongeveer 4-6 minuten trekken.

De gezette verse Salie thee is bleekgroen, lichtgeelgroen van kleur. 

Zelf melangeren

Salie wordt meestal niet gemengd met enkele andere kruiden, maar de combinatie met zwarte thee accentueert perfect de smaak. Zo kan Salieblad worden gemengd met zwarte thee, maar ook met groene theeën. De ontstane infusie geeft een specifiek aroma wat de hoofdsmaak mooi weerspiegelt. Een melange van zwarte thee en salie kun je op de volgende manier zetten. Overgiet met heet water van ongeveer 90-95 graden en laat 5-7 minuten trekken. De infusie is lekker en aromatisch. Naar wens op smaak te maken met suiker of honing. Voeg eventueel een schijfje citroen toe aan de salie thee

Keelpijn? Zet dan eens een thee van 10 gram salie gedroogd, 1 eetlepel honing, sap van een ½ citroen en 250 ml kokend water, laat dit 25 minuten trekken en verzacht hiermee je keel.

Smaakprofiel

De smaak van Salie thee kan worden omschreven als warm, kruidig en een beetje bitter. Salie wordt ook echter veel als keukenrkuid gebruikt. In deze hoedanigheid heeft Salie een warme, kruidige en een beetje bittere smaak. Verder wordt salieblad gebruikt als specerij en worden jonge bladeren toegevoegd aan salades, groente- en visgerechten. Vaker echter worden ze gedroogd gebruikt, waarbij de sterk aanwezige geur, en pittige, meer bittere smaak mooi naar voren komt. Bladeren worden ook voor consumptie tot poeder vermalen.

In de keuken overheerst de smaak van salie makkelijk die van andere kruiden. De smaak van salie kan worden omschreven als warm, kruidig en een beetje bitter. Salie wordt toegevoegd aan gerechten van vlinderbloemige planten, vet vlees, en Salie wordt ook gebruikt in marinades voor vis, visjus, kruidensauzen, salades en ingelegde augurken. De smaak van salie is sterk, let op met de hoeveelheid. Let op voor salie gebruik in de keuken - salie domineert snel over andere kruiden, salie gedroogd des te meer.

Herkomst, geografie & kwaliteit

Salvia officinalis is een kruidachtige winterharde plant afkomstig uit het mediterrane gebied. Salie komt van oorsprong uit Zuid-Europa en werd al door de Romeinen in de keuken gebruikt. In de Middeleeuwen verspreiden monniken salie over heel Europa. Van daaruit heeft salie zich over de rest van de wereld verspreid. Veel van zijn variëteiten groeien in het wild in Europa en Noord-Amerika. De enige plek op aarde waar het niet van nature groeit, is Australië.

Salie behoort tot de categorie planten die goed tegen droogte kunnen. Salie houdt van licht. De aanmaak van essentiële olie neemt bijvoorbeeld sterk af bij minder licht. Ideaal voor de salieplant is om zo'n zeven uur per dag in de zon te staan. Het groeit goed op vruchtbare grond, in goed verlichte plaatsen, en heeft niet veel water nodig. De planten dienen zeer voorzichtig bewaterd te worden om langdurig teveel aan water te vermijden. Teveel water geven kan leiden tot een stop in de wortelgroei. Water geven (matig) is verder noodzakelijk voor weelderige bloei.

Gebruik van Salie in TCM

Er zijn meer dan veertig soorten salie bekend binnen de traditionele Chinese natuurgeneeskunde (TCM). Salvia officinalis en Salvia miltiorrhiza (rode salie) zijn twee soorten die het meest worden gebruikt. Volgens de leer van TCM is Salvia officinalis bitter, scherp en neutraal.

Preparaten van het bovengrondse deel van salie hebben een desinfecterende, ontstekingsremmende, samentrekkende, hemostatische, verzachtende, diuretische werking en verminderen het zweten. De ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen van salie zijn te wijten aan het gehalte aan tannine- en flavonoïde verbindingen in de bladeren, evenals de aanwezigheid van etherische olie en vitamine P, PP in het bovengrondse deel van de plant. Het hemostatische effect van salie is te wijten aan het vermogen om de doorlaatbaarheid van de wanden van bloedvaten en haarvaten te verminderen.

Westerse alternatieve geneeskunde

Salie is een van de kruiden die algemeen bekend staan om haar geneeskrachtige werking. Het werkt ontsmettend en wordt wel gebruikt tegen ontstekingen van met name de slijmvliezen. Om die reden wordt het wel in tandpasta's verwerkt. Sterke saliethee wordt gebruikt om te gorgelen en spoelen. Hogere salieconcentraties zijn echter giftig bij inname. Traditioneel wordt salie onder meer gebruikt om de melkproductie bij borstvoeding te verminderen, er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat dit gebruik ondersteunt of ontkracht.

Volgens de USDA National Nutrient Database bevatten de bladeren van de salieplant nuttige zuren, vitamines, macro- en micro-elementen die nodig zijn voor het lichaam, in het bijzonder:

 • alkaloïden, flavonoïden, tannines;
 • oleanolzuur, ursolzuur en linolzuur;
 • vitamine A, C, E, K, PP, bètacaroteen;
 • magnesium, calcium, natrium, kalium;
 • koper, ijzer, mangaan, fosfor, selenium, zink.

Door deze samenstelling heeft salie een breed scala aan gezondheidsbevorderende effecten. Salie heeft sterke antiseptische eigenschappen vanwege het gehalte aan het kruiden-antibioticum salvine. Het draagt bij tot de vernietiging van Staphylococcus aureus en sporen. Het vertoont ook een hoge antischimmelactiviteit (Mingfu Wang et al., 1998).

Het gebruik van dit kruid versterkt het epitheel, verbetert de werking van het maagdarmkanaal, en geeft een licht krampstillend effect. Het versterkt de hartspier, normaliseert metabolische processen in het lichaam, heeft een positief effect op de toestand van het zenuwstelsel en hematopoëtische systemen. De etherische olie die uit salie wordt geproduceerd, speelt een rol bij de behandeling van ziekten die verband houden met geheugenverlies, zoals de ziekte van Alzheimer.

Oogst

De beste oogst van salie is in juni, aangezien de concentratie van voedingsstoffen op dat moment maximaal is. Het is echter mogelijk om in de zomer 2-3 keer salie te oogsten. Het oogstseizoen eindigt half september omdat tegen die tijd het gehalte aan etherische oliën afneemt. Het beste oogsten vinden plaats nadat de dauw is opgedroogd. De beste tijd is voor 12.00 uur op warme zonnige dagen wanneer de plant goed droog is. Om de maximale hoeveelheid essentiële oliën in de bladeren te behouden, is het echter het beste om de salie te oogsten voordat de hitte begint. Dat oogsten komt dus nogal nauw!

Bij het oogsten gaat het vooral om donkergroene saliebladeren en de lila bloemen. Tijdens het oogstproces worden zieke bladeren en bloemen, evenals beschadigde bladeren, niet geoogst. Om te voorkomen dat salie haar genezende eigenschappen verliest, is het belangrijk om het goed te drogen. Om dit te doen, moet het geoogste materiaal onmiddellijk worden ontdaan van ongewenste delen en besmettingen. Vervolgens worden de bladeren en bloemen schoongemaakt in een dunne, gelijkmatige laag op papier verdeeld voor een goed droogproces.

Om alle voedingsstoffen en etherische oliën te behouden, moet het drogen plaatsvinden in een droge, goed geventileerde ruimte of buiten in de schaduw. Salieblad en bloemen worden van tijd tot tijd omgekeerd.

Geschiedenis

Salvia wordt sinds het begin van de geschiedenis voor verschillende doeleinden gebruikt. Aanvankelijk besteden mensen vooral aandacht aan helende eigenschappen van Salie. Salie werd vooral beschouwd als een vrouwelijke plant. In het oude Egypte werden vrouwen na oorlogen en epidemieën aangespoord saliebladeren te gebruiken als voedsel om gezonde en sterke nakomelingen te krijgen. Later werd het op grote schaal gekweekt in kloosters en gebruikt om onvruchtbaarheid en andere gynaecologische problemen te behandelen.

Genezers van Rome en Griekenland geloofden dat het met haar hulp mogelijk was om elke bekende ziekte te genezen, en het geheugen en de hersenactiviteit te herstellen. Het werd ook gebruikt als specerij, voornamelijk voor het conserveren van vleesproducten. Modern onderzoek heeft de aanwezigheid aangetoond van verbindingen die de functies van natuurlijke conserveermiddelen overnemen.

Esoterici uit het verleden vereerden salie vanwege haar magische eigenschappen. Alchemisten proberen met Salie de Steen der Wijzen te verkrijgen. Men geloofde dat het onsterfelijkheid schonk, iemand in staat stelt financieel welzijn te verwerven, de ziel met rede en kracht vult en zichzelf helpt te beschermen tegen de invloed van slechte tovenaars en zwarte magiërs. In China werd het al vroeg toegevoegd aan theemengsels, waardoor het mogelijk werd een infusie te maken met een originele, ongebruikelijke smaak.

In Nederland werd het kruid ook wel meegekookt in melk. Deze saliemelk of kortweg salie werd als geneeskrachtig en rustgevend beschouwd. Zo zeer rustgevend dat Potgieter in zijn boek Jan, Jannetje en hun jongste kind een zekere Jan Salie laat optreden, die, voor hij naar bed gaat, saliemelk drinkt (in plaats van een stevig glas bier). Deze Jan Salie staat daarin symbool voor de trage 19e-eeuwse, Nederlandse geest. Nog steeds is Jan Salie overigens synoniem voor een trage geest.

Gezondheid & waarschuwingen

Ondanks de talrijke gunstige eigenschappen van salie, heeft het, net als elk ander geneeskrachtig kruid, verschillende contra-indicaties:

 • Salie thee mag niet langer dan 3 weken worden gebruikt, omdat het de slijmvliezen irriteert. Na de aangegeven periode dient er minimaal een maand pauze genomen te worden. Een overdosis van het kruid kan ook schadelijk zijn voor de gezondheid (zie onder). 
 • Het is gevaarlijk om salie te drinken tijdens zwangerschap en borstvoeding. Dit kan in het eerste geval een miskraam veroorzaken en in het tweede geval een afname van de lactatie.
 • Salvia officinalis kan niet worden gebruikt door kinderen onder de 14 jaar. Het is mogelijk om het alleen uitwendig te gebruiken als er geen allergische reactie is.
 • Wees voorzichtig bij personen met allergische reacties.
 • Hoewel salie helpt bij hoest, wordt het niet aanbevolen om te gebruiken bij ernstige hoest.
 • Hogere salieconcentraties zijn bij inname giftig.

Bovendien is de infusie van saliebladeren gecontra-indiceerd in het acute stadium van nierziekte, epilepsie, verminderde schildklierfunctie en lage bloeddruk. Omdat salie een uitgesproken ontstekingsremmend effect heeft, moet het zorgvuldig worden gebruikt in combinatie met andere ontstekingsremmende geneesmiddelen. Raadpleeg uw arts voordat je salie opneemt in je dagelijkse voedingspatroon.