Voor 15.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Gratis verzending vanaf €29
Niet goed, geld terug
Meer informatie

Kombucha is een gefermenteerde theedrank die waarschijnlijk in China is ontstaan en zich minstens een paar honderd jaar geleden zowel via Rusland naar Oost-Europa als naar Japan en Korea heeft verspreid. Inmiddels wordt het over de hele wereld gemaakt en gedronken. In het Westen opgepikt door mensen die veel met voeding bezig zijn of een sterke interesse in Aziatische culturen, nu globaal doorgebroken en zelfs in supermarkten te vinden. Deze doorbraak komt vooral door een hernieuwde interesse in welzijn, vooral voor darmbacteriën. Kombucha bevat van nature wat alcohol, maar de hoeveelheid hangt af van hoe het is gemaakt.

In principe verwijst kombucha naar 2 dingen. Zo verwijst Kombucha naar zowel de funguscultuur (botanische naam: Medusomyces gisevii) als naar de gefermenteerde thee, Kombucha thee. Dikwijls is het deze laatste waar de aandacht naar uitgaat. Kombucha is een licht alcoholische, licht bruisende gefermenteerde thee, vaak op basis van zwarte of groene thee. Het is echter met elke theesoort te maken. Sappen, kruiden of fruit worden vaak toegevoegd om de smaak te versterken.

Deze uitzonderlijke, unieke theedrank wordt vaak gedronken vanwege gezondheidsvoordelen. Net als andere gefermenteerde voedingsmiddelen zoals kefir, yoghurt en zuurkool, is kombucha bijvoorbeeld probiotisch, wat betekent dat het nuttige bacteriën bevat. Kombucha bevat ook B-vitamines, vitamine C, azijnzuur en melkzuur.

Het maken van kombucha is in de basis niet moeilijk. Zo heb je als enige nodig 1) theebladeren (meestal zwarte thee, maar kan ook met groene thee, witte thee of oolongthee) in heet water, 2) suiker en 3) de fungus/gist.

  • Laat de gekozen thee trekken in heet water met suiker
  • Wanneer de thee sterk genoeg is, verwijder je de bladeren. Hierna voeg je wat kombucha uit een eerdere batch toe. Dit zorgt er voor dat de zuurtegraad toeneemt en ongewenste microben niet de kans krijgen zich te ontwikkelen.
  • Breng het mengsel over naar een fermentatievat. Dit kan een glazen pot zijn met wijde opening, en voeg een SCOBY toe. De SCOBY zorgt voor de introductie van de gewenste microben.
  • Dek het mengsel af met een doek, koffiefilter, kaasdoek of ander materiaal dat de uitwisseling van gassen mogelijk maakt maar het binnendringen van insecten voorkomt.
  • Laat de kombucha vervolgens bij kamertemperatuur gisten tot hij de gewenste smaak, alcoholgehalte en koolzuurgraad bereikt. Tijdens het fermentatieproces produceert gist alcohol, die bacteriën omzetten in zuur.
  • Een nieuwe laag SCOBY vormt zich bovenop de oude en de kombucha wordt lichter van kleur, produceert bubbels en proeft azijnig.
  • Na de eerste gisting verwijder je de SCOBY en sla je het elders op met een kleine hoeveelheid kombucha.
  • Zeef ten slotte de kombucha. Hierna of direct bottelen of verder laten gisten op aanrecht, of langzamer in de koelkast. Zodra de gisting is voltooid, kun je smaakstoffen toevoegen zoals kruiden of fruit.

Wat is een SCOBY?
SCOBY staat voor "symbiotische starter cultuur van bacteriën en gist". Kombucha SCOBY is de microbiële starter cultuur die het fermentatieproces op gang brengt. Het staat ook bekend als een 'kombucha zwam'', hoewel de SCOBY eigenlijk geen zwam is. Het is een geleiachtige massa die de gisten en bacteriën bevat die van suikerhoudende thee kombucha maken. De exacte bacteriën en gisten die in een SCOBY leven, zullen variëren, maar omvatten vaak Saccharomyces cerevisiae en Gluconacetobacter xylinus.