Voor 15.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Gratis verzending vanaf €29
Niet goed, geld terug

Vanuit verschillende perspectieven is rooibos rustgevend te noemen. De eerste reden hiervoor is dat rooibos het stresshormoon cortisol beïnvloed.

Zo heeft onderzoek1 aangetoond dat rooibosthee in staat is om zowel stress als angst te verminderen. Bijbehorend resultaat is dat rooibos hierdoor ook kan bijdragen aan een betere nachtrust.

In het onderzoek zijn twee kritische bestandsdelen in rooibos gevonden die de productie van het stresshormoon cortisol belemmeren. Deze twee bestandsdelen zijn aspalathin en nothofagin, beide krachtige antioxidanten.

Des te lager namelijk de hoeveelheid cortisol in het lichaam, des te groter de kans op een ongestoorde nachtrust.

Verder bevat rooibos magnesium en calcium. Toevallig zijn beide mineralen die ook een rol spelen bij tot rust komen, kalmeren en helpen bij een goede nachtrust.

Onderzoek gepubliceerd in de European Neurology Journal toont bijvoorbeeld aan dat het calciumniveau piekt tijdens diepe slaap. De hersenen gebruiken namelijk calcium om het slaaphormoon melatonin te maken, wat de slaapkwaliteit verbeterd.

Ander onderzoek toont aan dat magnesium tekort ook kan leiden tot chronische insomnia. Magnesium staat verder bekend als een natuurlijke tranquilizer, en heeft magnesium een kalmerend effect op het zenuwsysteem. Deze laatste stimuleert ook weer diepere slaap.

Bronnenlijst

  • Hong, I.S., Lee, H.Y. & Kim, H.P. (2014). Anti-Oxidative Effects of Rooibos Tea (Aspalathus linearis) on Immobilization-Induced Oxidative Stress in Rat Brain. PLoS ONE. 9(1). doi: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0087061.