Voor 15.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Gratis verzending vanaf €29
Niet goed, geld terug

Zoals de meeste (kruiden)thee zit honeybush thee bomvol voordelen voor de gezondheid. Honeybush thee wordt bijvoorbeeld gebruikt om af te vallen en is zeer geschikt als slaapthee. Honeybush thee is verder ook gunstig voor het immuunsysteem, tegen ontstekingen, diabetes, kanker, menopauze, huidbeschadiging, gezondheid van het hart en gezondheid van de botten.

We hebben hier de 10 voordelen van honeybush op een rij gezet.

1. Voorkomt verkoudheid en hoesten

Antibacteriële en antivirale eigenschappen in honeybush thee beschermen het immuunsysteem tegen oxidatieve stress. Daarom kan honeybush thee helpen bij het verlichten van astma, bronchitis, hoesten, pulmonale tuberculose, catarre, griep en verkoudheid. Onderzoek toont verder aan dat de pinitol1 in honeybush fungeert als slijmoplossendmiddel, en zo kan helpen hoestklachten te verminderen.

2. Beschermt tegen ontsteking aandoeningen in de darmen

De fenolische verbindingen in honeybush-thee kunnen ontstekingen verminderen en de ontwikkeling van ontstekingsziektes in de darmen (IBD) voorkomen, zoals de ziekte van Crohn. Fenolverbindingen hebben een suppressief effect op de ontstekingsreactie van het lichaam, aangetoond in ontstoken darmcellen vergelijkbaar met die in IBD. Vanwege het flavonoïdengehalte kan honeybush thee ook diarree, indigestie en buikkrampen verlichten.

3. Helpt bij het behandelen van gezondheidsproblemen bij vrouwen

Honeybush thee kan heel waardevol zijn voor de gezondheidsproblemen van veel vrouwen, vooral tijdens de menopauze, waaronder depressie, stemmingswisselingen, opvliegers en osteoporose. De isoflavonen en coumestaan in honeybush thee zijn fyto-oestrogenen en kunnen helpen bij het reguleren van de menstruatiecyclus van een vrouw. Ze zijn ook nuttig voor symptomen van de menopauze.

4. Behandelt en voorkomt kanker

Honeybush thee is ook effectief bij de behandeling en het voorkomen van kanker. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Nutrition and Cancer in 2010 ontdekte dat honeybush-thee tumorgroei bij ratten remde. Onderzoek toont ook aan dat honeybush-thee kan beschermen tegen bepaalde soorten mutagenese in de lever.

5. Helpt bij diabetes

De pinitol in honeybush wordt vaak bestudeerd vanwege zijn bloedsuikerverlagende eigenschappen. Er is aangetoond dat het insuline-achtige effecten uitoefent en de glykemische controle bij muizen verbetert. Dientengevolge kan honeybush effectief zijn voor mensen met diabetes.

6. Voorkomt schade aan de huid en rimpels

Vergelijkbaar als bij rooibos, toont onderzoek aan dat honeybushextract beschermt tegen zonnebrand en huidschade, vooral als gevolg van ultraviolette B-stralen. Onderzoek gepubliceerd in het Journal of Photochemistry and Photobiology in 2011 wees uit dat honeybush de huid beschermt tegen ontstekingen en oxidatieve schade. Het vermindert ook symptomen van zonnebrand aanzienlijk, zoals schilferen, verharde huid, oedeem en rode huid.

Bovendien bleek uit een studie die in 2018 werd gepubliceerd in het Journal of Cosmetic and Laser Therapy dat het extract van de honeybush effectief is voor het verbeteren van huidrimpels, hydratatie en elasticiteit.

7. Perfecte slaapthee – 100% cafeïnevrij

Honeybush is volledig vrij van cafeïne wat het zeer geschikt maakt als slaapthee. Hiernaast helpt honeybush het lichaam te ontspannen en te kalmeren.

8. Zit bomvol antioxidanten en mineralen

Deze ontspannende thee bevat veel essentiële actieve inhoudsstoffen en antioxidanten die zeer behulpzaam zijn voor het lichaam. Dit zijn onder andere de mineralen ijzer, calcium, kalium, natrium en koper, en de antioxidanten isoflavonen, coumestaan, xanthon, flavonen, pinitol, flavonoïden, polyfenolen, luteoline, 4-hydroxykaneelzuur, en de fenolen isosakuranetin, mangiferine, en O-glycosiden van hesperitine en een xanthon c-glycoside.

9. Versnelt metabolisme en versterkt het stofwisselingssysteem

Honeybush is helpt verder in het verbeteren van het stofwisselingssysteem, en helpt het in het verlagen van vetwaardes in de het bloed.

10. Versterkt de lever

Met de verschillende medische voordelen kan honeybush helpen de werking van de lever te versterken.

Bijwerkingen

Er zijn geen noemenswaardige bijwerkingen bekend van honeybush thee bij normaal gebruik. Voordat je echter begint met het drinken van een nieuwe kruidenthee, is het altijd raadzaam je huisarts te raadplegen. Zo ben je er zeker van dat het niet een tegenstrijdig werking heeft op eventuele medicijnen of aandoeningen.

Verder lezen over honeybush?

  • Narayanan C.R, Joshi, D.D.; Mujumdar A.; Dhekne V.V.: Pinitol- a new anti-diabetic from the leaves of Bougainvillea Spectabilis, In: Curr. Sci. 56, pp. 139-141