Voor 15.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Gratis verzending vanaf €29
Niet goed, geld terug

Laten we maar met de deur in huis vallen, rooibos is gezond. Hartstikke gezond. Goed voor zowel lichaam als geest.

Anders dan bij een aantal andere kruiden is rooibos ook nog eens zeer toegankelijk om te drinken. Een duidelijke verklaring van de wereldwijde populariteit.

Rooibos smaakt niet alleen heerlijk, het is verder ook nog eens cafeïnevrij, en zit het boordevol mineralen. Zo bevat rooibos veel en een complexe samenstelling antioxidanten, waarvan een aantal alleen in rooibos voorkomen.

Rooibos is super gezond

Hoe gezond rooibos is ontdek je hier. Ben je op zoek naar een specifiek onderdeel op de gezondheid, gebruik dan onderstaande inhoudsopgave:

Rooibos is niet alleen lekker, rooibos is ook nog eens hartstikke gezond. Zo is de kruidenthee erg voedzaam en zoals gezegd cafeïnevrij. Hierdoor is rooibosthee geschikt voor elke leeftijd. Voor elk moment. Op elke dag.

Een zachte, effectieve kruidenthee bomvol van antioxidanten en mineralen, zoals calcium, kalium, magnesium, ijzer, zink, natrium, AHA-zuren, fluoride, koper en mangaan.

Al die actieve inhoudsstoffen helpen tegen verschillende kwalen, zoals hooikoorts, astma en maagklachten.

rooibos thee

Door de aangename smaak en het rustgevende effect is het ook nog eens een goede slaapthee.

Elk verschillend onderdeel in de samenstelling heeft wel een ander effect op het lichaam. Er is gelukkig inmiddels behoorlijk wat onderzoek gedaan naar de effecten van rooibos op het lichaam.

Zo hebben wetenschappers[1] ontdekt dat rooibos krachtige antioxidanten bevat die welzijn helpen stimuleren, kankerwerende eigenschappen bevatten, een positief effect heeft op het hart[2] en kan helpen bij het voorkomen van diabetes.

In geen van de studies zijn er negatieve effecten gevonden die te associëren zijn met rooibos.

Als samenvatting hebben we de 10 belangrijkste gezondheidsvoordelen hieronder op een rij gezet. De uitleg volgt na de afbeelding!

rooibos gezond

Rooibos helpt bij kankerbestrijding

Een belangrijk speerpunt binnen de wetenschappelijke onderzoeken rondom rooibos, is de relatie tussen rooibos en kanker, en in welke mate rooibos kan helpen bij het bestrijden van kanker.

In een (nog niet gepubliceerd) onderzoek werd ontdekt dat de inname van rooibos de ontwikkeling van huidkanker helpt te vertragen. De onderzoekers onderzochten de effecten van kruidenthee-extracten op UV-veroorzaakte huidtumoren bij muizen. Hierbij maakten ze gebruik van zowel rooibos- en honeybushextracten, zowel in gefermenteerde (rood) als ongefermenteerde (groen) uitvoering.

De onderzoekers vonden dat het aantal, de grootte en het volume van de tumoren negatief werd beïnvloed. Een vergelijkbaar onderzoek[3] heeft eenzelfde effect gerapporteerd. Zowel rooibos als honeybush lijken anti-tumor en lichtbeschermende eigenschappen te bevatten.

Vergelijkbare onderzoeken zijn gedaan naar rooibos en leverkanker, het effect op de groei van kankercellen, de manier hoe rooibos kanker exact bestrijdt en hoe rooibos beschermt tegen kanker.

Ondanks dat in veel gevallen hoopvolle resultaten zijn gevonden, is in veel gevallen meer onderzoek nodig. Meer onderzoek voor het maken van specifieke aanbevelingen over het gebruik van rooibos in relatie tot kanker.

Rooibos helpt bij het voorkomen van kanker

Een ander speerpunt in onderzoek heeft gelegen op antioxidanten en de rol bij kanker. Rooibos bevat een complexe en grote hoeveelheid verschillende antioxidanten. Rooibos is bijvoorbeeld de enige bekende bron van een zeer goede en de zeldzame antioxidant ‘aspalathine[4]’.

Uit onderzoek blijkt dat deze antioxidant sterk genoeg is om een meetbaar verschil te veroorzaken in het niveau van antioxidantenactiviteit in het bloed. Dit zorgt bijvoorbeeld voor een boost van het afweersysteem wat weer helpt tegen het voorkomen van ziektes.

De antioxidanten in rooibos helpen ook de lichaamscellen te beschermen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die het DNA kunnen beschadigen, wat kan leiden tot kankervorming. Vrije radicalen kunnen verder een cholesterolverhoging veroorzaken, wat weer bekend is om dicht slippende- en verstopte aderen, een hartaanval en/of een beroerte. De antioxidanten in rooibos kunnen deze vrij radicalen neutraliseren en de impact op het lichaam zo beperken.

Andere gezondheidsvoordelen van rooibos liggen in lijn met de genoemde antioxidanten. Namelijk in de bestrijding van leverziektes en alzheimer.

Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat rooibos helpt het antioxidantenniveau in de lever helpt te verbeteren. Dit kan er toe leiden dat rooibos een rol kan spelen in de behandeling van chronische leverziektes.

Ander onderzoek toont aan dat rooibos ook de hersenen helpt te beschermen tegen oxidatieve schade. Zo zou rooibos ook een rol kan spelen in de behandeling van Alzheimer.

Naast wetenschappelijk onderzoek over antioxidanten en de effecten van rooibos op kanker, is er nog veel meer te vertellen over hoe rooibos kan bijdragen aan een betere gezondheid.

Zo bevat rooibos veel actieve inhoudsstoffen die het lichaam gezond helpen te houden. Rooibos bevat veel vitale mineralen zoals calcium, ijzer, magnesium, zink en AHA-zuren (alpha hydroxyl acids).

Zoals met thee en kruiden, bevat rooibos een hoge mate antioxidanten zoals aspalathine[5][6][7] die ook veel andere gezondheidsvoordelen kent.

Rooibos helpt bij gewichtsverlies & is goed voor na het sporten

Net zoals groene thee en zwarte thee is rooibos een goede manier om te genieten van een heerlijk drankje. Zonder gewicht aan te komen.

Elke kop rooibosthee bevat namelijk maar zo´n 2 tot 4 kilocalorieën. Het is dan ook veilig te drinken zonder dat je je druk hoeft te maken over je dieet.

Het toevoegen van suiker, honing of andere zoetstoffen helpt dan echter niet mee. Houd dit dan ook tot een minimum.

Het volgen van een kilocalorie-arm dieet kan verder stressvol zijn. Rustgevende rooibos is dan de ideale versnapering voor iedereen die op zijn of haar gewicht let.

  • Rooibos bevat haast geen kilocalorieën
  • Het is minder bitter dan zwarte thee en is lekker zonder suiker
  • Het is van nature rustgevend

Rooibos is bovendien goed te gebruiken als dorstlesser na het sporten. Zowel puur als gemixt met vruchtensap is rooibos heerlijk, natuurlijk verfrissend en zonder cafeïne, suiker of andere toevoegingen.

De hoeveelheid mineralen in rooibos is een mooie bijkomstigheid. Met ijzer, kalium, zink, mangaan en natrium krijgt het lichaam meteen een boost om sneller te herstellen. Rooibos is dus ook ideaal om het verloren vocht weer aan te vullen.

Rooibos helpt de gezondheid van de huid, tegen rimpels en werkt anti-verouderend

Zoals je eerder hebt gelezen bevat rooibos AHA-zuren. Wat je wellicht nog niet wist is dat AHA-zuren ook één van de hoofdingrediënten in gezichtsbehandelingen zijn.

Rooibos – en de AHA-zuren natuurlijk - kan je daarom helpen je huid gezond te houden en rimpels tegen te gaan. Zo werd bijvoorbeeld in een 28 dagen durend klinisch onderzoek[8] een 10% verbetering in gezichtslijnen en rimpels aangetoond met een behandeling van thee en rooibos.

Rooibos heeft een verzachtend effect, wat irritatie en rode plekken wegneemt wat weer leidt tot een egaler gezicht. Rooibos bevat ook zink waarvan is aangetoond dat het helpt veelvoorkomende huidaandoeningen zoals eczeem en acne te behandelen.

Een ander behulpzaam bestandsdeel in rooibos is het enzym superoxidedismutase. Superoxidedismutase bevat anti-verouderingseigenschappen[9] en helpt de ontwikkeling van rimpels tegen te gaan. Dit doet het door gezonde huidcellen helpen aan te maken die weer helpen je er jonger uit te laten zien.

Het enzym werkt ook met andere antioxidanten samen om vrije radicalen tegen te gaan die het verouderingsproces juist kunnen versnellen. Ondanks dat meer onderzoek nodig is, wijst het huidige onderzoek er op dat 1 tot 2 koppen rooibos per dag voldoende is om de huid er egaler en jonger uit te laten zien.

Rooibos helpt bij verlichting van pijn en ontsteking

Dat rooibos antoxidanten bevat weet je inmiddels wel. Dat rooibosthee antioxidanten bevat die een ontstekingsremmende werking[10] hebben vast nog niet.

De antioxidanten in rooibos hebben namelijk een positief effect op pijnverlichting. Vooral bij ontstekingen en zeurende pijn.

Rooibosthee bevat bovendien bestandsdelen met een spasmolytische werking. Spasmolyticum helpt spierkrampen en spasmes te verminderen. De spasmolytische inhoudsstoffen in rooibosthee helpen ook bij buikpijn en maagkrampen. Dit komt doordat de inhoudsstoffen de kaliumionen in het lichaam activeren.

Door de ontstekingsremmende werking van rooibos, kan het ook helpen bij de verlichting van artritusklachten.

Rooibos helpt bij allergieën, bronchitis en ademhaling

Na al die inhoudsstoffen in rooibos genoemd te hebben, zijn we er haast één vergeten. Rooibos bevat namelijk ook nog de flavonoïde quercetine.

Quercetine helpt bij het voorkomen van allergieën. Enorm handig, en het werkt ongeveer zo. Quercetine blokkeert in principe mastocyten (een type witte bloedcellen) die verantwoordelijk zijn voor het vrijlaten van histamine.

Histamine is de grootste veroorzaker voor het triggeren van een allergische reactie. In essentie werkt rooibos dus als een antihistamine, echter zonder de slaperige bijwerkingen die vaak gepaard gaan met ´normale´ medicatie.

Ondanks dat het geen vervanger is voor geneesmiddelen voor de behandeling van (zware) allergieën, kan het drinken van een aantal koppen rooibosthee per dag helpen het lichaam over-reactieve afweersysteem getriggert door allergieën, te beperken.

Dan hebben we er nog één die we bijna vergeten. Rooibos bevat namelijk ook nog de actieve flavonoïde chrysoeriol.

Chrysoeriol heeft anti-ontstekende eigenschappen en kent een vergelijkbaar effect als antioxidanten. De flavonoïde treedt op als een bronchodilatator[11] waardoor rooibosthee kan helpen bij piepende ademhaling, kuchen en hoesten, veroorzaakt door rinitis en astma.

Rooibos helpt bij het bouwen van sterke botten

Net zoals thee en kruidenthee, bevat rooibos veel mineralen. Denk aan calcium, mangaan en fluoride. Mineralen die bijdragen aan de ontwikkeling van botten. Deze mineralen zorgen namelijk voor een toename[12] in osteoblastactiviteit, wat direct verantwoordelijk is voor de botopbouw.

Ondanks dat thee deze essentiële mineralen ook bevat, bevat rooibos twee factoren die bijdragen aan een nog betere botgezondheid. Rooibos bevat namelijk ook de flavonoïden luteoline en orientin. Onderzoek[13] heeft aangetoond dat deze de hoeveelheid mineralen in de botten kan verbeteren.

Rooibos helpt de spijsvertering

Veel problemen met de spijsvertering zijn vaak direct te wijten aan een slecht voedingspatroon. Denk aan een beperkte voedselinname, selectief dieet, ongebalanceerd eetpatroon of overmatig eten.

De wetenschappelijke onderbouwing neemt toe die wijst op een positief effect van het drinken van thee op de spijsvertering.

Zo vonden Japanse onderzoekers[14] dat rooibos helpt ontstekingswaardes te verkleinen bij ratten met collites (open wonden in de darm). De lagere ontstekingswaarde zijn te verklaren doordat rooibos zorgt voor een toename in antioxidantactiviteit, wat leidt tot een afname in schade aan het DNA veroorzaakt door oxidatie. Dit maakt rooibos ook een veilige en nuttige manier om oxidatieve stress te verminderen.

Zoals al eerder verlichting van pijn en ontsteking, bevat rooibos bepaalde inhoudsstoffen die spasmolytisch zijn. Spasmolyticum helpt bij het voorkomen van maagklachten.

Zo heeft onderzoek[15] aangetoond dat bepaalde bestandsdelen zoals quercetine, orientin en vitexin helpen de spijsvertering tot rust[16] te brengen en zo kan helpen bij het verlichting van bepaalde ongemakken.

Hetzelfde onderzoek toonde tevens aan dat de tannines in rooibosthee mogelijk kunnen helpen bij het verminderen van diarree.

Rooibos bevat bovendien mineralen die helpen het immuunsysteem te versterken. Hierdoor kan rooibos een effectieve rol spelen in het elimineren van pathogenen, veroorzakers van maagklachten en diarree.

Stabiliseren of voorkomen van diabetes

Het drinken van rooibos kan bovendien helpen diabetes in toom te houden en helpen diabetes type 2[17] te voorkomen.

De polyfenolen die in rooibos zitten treden zeg maar op als een regulator van suiker in het bloed. Als regulator helpen ze de glucosetolerantie te vergroten.

Japans onderzoek vond dat de polyfenol aspalathine de glucoseopname van cellen helpt te verbeteren, bij muizen met diabetes type 2 (en daarbij helpt het ook een normaal bloedsuikerspiegel te bewaken).

De muizen in het onderzoek kregen gedurende 5 weken een hoeveelheid aspalathine toegediend vergelijkbaar met het niveau in rooibos. Het onderzoek toonde aan dat aspalathines bijvoorbeeld zorgde voor een toename in glucoseopname en tegelijkertijd de toename in het glucoseniveau onderdrukt.

Juist een toename in glucoseniveau kan leiden tot pieken in de suiker van de diabetes patiënt.

De resultaten toonden verder aan dat de muizen minder geneigd zijn diabetes door te geven aan nakomelingen. Aspalathine helpt bovendien beschadigde glucosetolerantie te verbeteren.

Ondanks dat rooibos geen genezing biedt voor diabetes, kan het wel helpen insuline intolerantie te verkleinen en de symptomen te vergroten.

Ondersteunend voor de gezondheid van het hart

Rooibosthee is heel goed voor de gezondheid van het hart[18]. Zo helpt het drinken van rooibos bij het soepel rondpompen van bloed.

Zweedse onderzoekers hebben namelijk gevonden dat Rooibos kan helpen hartgezondheid te verbeteren. Ze vonden dat 30 en 60 minuten na het drinken van 400 ml rooibos de activiteit van een specifiek enzym (ACE) significant wordt beperkt.

Er wordt aangenomen dat het enzym is betrokken bij de ontwikkeling van hart- en vaatziektes. Dit is ook de reden dat ACE beperkende stoffen gebruikt worden om hypertensie en hartziektes te behandelen.

Rooibos bevat bovendien de flavonoïde chrysoeriol. Chrysoeriol is niet alleen een bronchodilatator, het fungeert ook als een effectief agent voor het verlagen van de bloeddruk en verbetering van de bloedsomloop.

Het rustgevende effect van rooibos kan helpen de bloedvaten te verwijden terwijl antioxidanten helpen slechte cholesterol te verlagen en plaqueopbouw voorkomen.

Een ander onderzoek uit 2015[19] vond dat aspalathine, waaraan wordt toegeschreven dat het helpt bij reguleren van diabetessymptomen, ook hart- en vaatziektes en hartaanvallen helpt te voorkomen.

Aspalathine helpt de kans op hoge bloeddruk te voorkomen door hormoonregulatie. Deze polyfenol kan ook helpen bij het voorkomen van vasculaire ontsteking die de bloedsomloop naar het hart kan beperken.

Rooibos helpt het immuunsysteem

Rooibosthee zit bomvol mineralen. Mineralen die helpen het immuunsysteem te ondersteunen en het lichaam af te schermen tegen indringers. Zo vonden Japanse onderzoekers[20] dat rooibos direct het immuunsysteem kan helpen herstellen.

Onderzoek[21] in Pakistan vond bovendien dat chrysoeriol niet alleen als bronchodilator optrad, maar ook een positief effect had een verlaging van de bloeddruk en helpt bij krampen. Chrysoeriol staat bekend als antioxidant met ontstekingsremmend, antitumor, antimicrobiële, antivirus en vrije radicalen opruimer.

Rooibos is gezond, maar heeft het ook bijwerkingen?

Rooibos is in het algemeen veilig om te drinken. Super veilig. Er zijn geen bijwerkingen of nadelige gevolgen voor het lichaam vastgesteld. Zelfs niet over de 300 jaar dat het door een zeer grote groep mensen wordt gedronken in Zuid-Afrika. Gemelde bijwerkingen zijn beperkt tot bepaalde bevolkingsgroepen en komen alleen voor bij de inname van zeer grote hoeveelheden. Wat zijn deze bijwerkingen?

Hormonen

Een van de bijwerkingen van rooibos is rondom hormomen. Het is aangetoond dat rooibos een effect heeft op de oestrogeenactiviteit, wat betekent dat het drinken van rooibosthee kan leiden tot een toename in het vrouwelijke hormoon[22] oestrogeen. In principe echter niets om je druk over te maken. Het is wel aangeraden dat mensen met borstkanker of hormoongevoelige aandoeningen eerst advies inwinnen bij hun huisarts.

Interacties met andere medicijnen

Zoals met veel andere thee, kunnen de antioxidanten en actieve inhoudsstoffen in rooibosthee de werking van medicijnen verstoren. Raadpleeg je huisarts voor het drinken van rooibosthee als je medicijnen gebruikt. Rooibos blijft onderwerp van onderzoek, het vervangen van bepaalde medicijnen voor rooibosthee zonder expliciet overleg met je huisarts is afgeraden.

Meer rooibos tips:

Bronnen voor meer informatie

[1] South African Rooibos Council (SARC), www.sarooibos.co.za

[2] Cha, B., Shi, W.L., Yonezawa, T., Teruya, T., Nagai, K., Woo, J., 2009. An inhibitory effect of chrysoeriol on platelet-derived growth factor (PDGF)-induced proliferation and PDGFreceptor signaling in human aortic smooth muscle cells. Journal of Pharmacological Science 110, 105–110.

[3] an der Merwe, J.D., Joubert, E., Richards, E.S., Manley, M., Snijman, P.W., Marnewick, J.L., Gelderblom, W.C.A., 2006. A comparative study on the antimutagenic properties of aqueous extracts of Aspalathus linearis (rooibos), different Cyclopia spp. (honeybush) and Camellia sinensis teas. Mutation Research 611, 42–53.

[4] Kreuz S, Joubert E, Waldmann KH & Ternes W. (2008). Aspalathin, a flavonoid in Aspalathus linearis (rooibos), is absorbed by pig intestine as a C-glycoside. Nutrition Research, 28(10), 690-701. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2008.08.002

[5] Kreuz, S., Joubert, E., Waldman, K., Ternes, W., 2008. Aspalathin, a flavonoid in Aspalathus linearus (rooibos), is absorbed by pig intestine as a C-glycoside. Nutrition Research 28, 690–701.

[6] Courts, F.L. & Williamson, G., 2009. The C-glycosyl flavonoid, aspalathin, is absorbed, methylated and glucuronidated intact in humans. Molecular Nutrition & Food Research, 53(9), 1104–1111.

[7] Stalmach, A., Mullen, W., Pecorari, M., Serafini, M., Crozier, A., 2010. Bioavailability of C-linked dihydrochalcone and flavanone glucosides in humans following ingestion of unfermented and fermented rooibos teas. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 57 (15), 7104–7111.

[8] Chuarienthong P1, Lourith N, Leelapornpisid P. (2010). Clinical efficacy comparison of anti-wrinkle cosmetics containing herbal flavonoids. International Journal of Cosmetic Science, 32(2), 99-106. https://doi.org/10.1111/j.1468-2494.2010.00522.x

[9] Juráni, M., Lamošová, D., Máčajová, M., Kostál, L., Joubert, E., Greksák, M., 2008. Effect of rooibos tea (Aspalathus linearis) on Japanese quail growth, egg production and plasma metabolites. British Poultry Science 49, 55–64.

[10] Ajuwon OR, Oguntibeju OO & Marnewick JL. (2014). Amelioration of lipopolysaccharide-induced liver injury by aqueous rooibos (Aspalathus linearis) extract via inhibition of pro-inflammatory cytokines and oxidative stress. BMC Complementary and Alternative Medicine. 14(392). https://doi.org/10.1186/1472-6882-14-392

[11] Khan, A. & Gilani, A.H. Eur J Nutr (2006). Selective bronchodilatory effect of Rooibos tea (Aspalathus linearis) and its flavonoid, chrysoeriol. European Journal of Nutrition. 45(463). https://doi.org/10.1007/s00394-006-0620-0

[12] Nash LA & Ward WE. (2006). Comparison of black, green and rooibos tea on osteoblast activity. Food & Function. 7(2). 1166-75. https://doi.org/10.1039/c5fo01222h

[13] Nash LA, Sullivan PJ, Peters SJ, Ward WE. (2015). Rooibos flavonoids, orientin and luteolin, stimulate mineralization in human osteoblasts through the Wnt pathway. Molecular Nutrition & Food Research. 59(3). 443-53. https://doi.org/10.1002/mnfr.201400592

[14] Baba, H., Ohtsuka, Y., Haruna, H., Lee, T., Nagata, S., Maeda, M. Yamashiro, Y., Shimizu, T., 2009. Studies of anti-inflammatory effects of Rooibos tea in rats. Pediatrics International 51, 700–704.

[15] Gilani AH, Khan AU, Ghayur MN, Ali SF & Herzig JW (2006) Antispasmodic Effects of Rooibos Tea (Aspalathus linearis) is Mediated Predominantly through K+‐Channel Activation. Basic & Clinical Pharmacology & Toxicology. 99(5). 365-373. https://doi.org/10.1111/j.1742-7843.2006.pto_507.x

[16] Gilani, A.H., Khan, A., Ghayur, M.N., Ali, S.F., Herzig, J.W., 2006. Antispasmodic effect of rooibos tea (Aspalathus linearis) is mediated through K+ channel activation. Basic Clinical Pharmacology and Toxicology 99, 365–373.

[17] Kawano, M., Nakamura, H., Hata, S., Minakawa, M., Miura, Y., Yagasaki, K., 2009. Hypoglycemic effect of aspalathin, a rooibos tea component from Aspalathus linearis, in type 2 diabetic model db/db mice. Phytomedicine 16, 437–443.

[18] Persson, I.A., Persson, K., Hägg, S., Andersson, R.G.G., 2010. Effects of green tea, black tea and Rooibos tea on angiotensin-converting enzyme and nitric oxide in healthy volunteers. Public Health Nutrition 3(5), 730–737.

[19] Ku SK1, Kwak S, Kim Y & Bae JS. (2015). Aspalathin and Nothofagin from Rooibos (Aspalathus linearis) inhibits high glucose-induced inflammation in vitro and in vivo. Inflammation. 38(1). 445-55. https://doi.org/10.1007/s10753-014-0049-1

[20] Ichiyama, K., Tai, A., Yamamoto, I., 2007. Augmentation of antigen-specific antibody production and IL-120 generation with a fraction from rooibos (Aspalathus linearis) tea. Bioscience, Biotechnology and Biochemistry 71, 589–602.

[21] Khan, A., Gilani, A.H., 2006. Selective broncholdilatory effect of rooibos tea (Aspalathus linearis) and its flavonoid, chrysoeriol. European Journal of Nutrition 45, 463–469.

[22] Shimamura, N., Miyase, T., Umehara, K., Warashina, T., Fujii, S., 2006. Phytoestrogens from Aspalathus linearis. Biology and Pharmacology Bulletin 29, 1271–1274.