Voor 15.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Gratis verzending vanaf €29
Niet goed, geld terug
Meer informatie

Cha bing (Chinees: 茶 餅) verwijst naar de soort geperste thee die de vorm aanneemt van een ronde schijf. Cha bing is een oude manier om thee bij mensen te bezorgen, vooral populair tussen de 6e en de 14e eeuw. Gezien de logistieke en verpakkingsmogelijkheden van die tijd, was het zeer toepasselijk.

De term is in de vertaling verbasterd tot "theeblok" of "geperste thee". Deze vertalingen kunnen nogal verwarrend zijn omdat geperste thee niet altijd in een ronde vorm komt. Bing cha is dan ook eigenlijk een soort geperste thee. Naast cha bing zijn er nog andere vormen van samengeperste theebladeren, zoals theeblokken, tuo (paddenstoelvorm) en als vulling in bamboe, sinaasappels, etc. Tegenwoordig wordt de term soms ook uitgedrukt als bing cha (Chinees: 餅 茶).

Bij het maken van een Cha bing doorloopt de thee een aantal stappen. De stappen in het productproces zijn hieronder uiteengezet:

  • De bladeren worden gewogen en in een 30 cm hoge RVS koker gestopt. Traditioneel wordt voor één cha bing 264,6 gram (7 traditionele taels) gestoomde theebladeren gebruikt. Populaire gewichtsmaten van tegenwoordig zijn meer in de richting van 357 gram, 400 gram en 500 gram.
  • De koker met theebladeren wordt op een opening geplaatst waar stoom doorgeblazen wordt. De stoom verzacht de bladeren om het rollen en samendrukken te vergemakkelijken zonder dat de bladeren breken. Belangrijk punt, de bladeren mogen niet breken.
  • Door een ronde katoenen zak over de koker te schuiven en de koker om te draaien, worden de theebladeren overgebracht in de katoenen zak. De theebladeren worden vervolgens in de juiste vorm gerold
  • Er wordt een knoop gemaakt om de vorm elke keer strakker te krijgen. Deze knoop vormt de kenmerkende middelste uitsparing in alle cha bings
  • De voorgevormde zak met theebladeren wordt vervolgens onder een hydraulische pers gelegd, waarna er met tot wel 2 ton aan druk de theebladeren op elkaar worden gedrukt. Vroeger gebeurde hetzelfde proces zonder een hydraulisch pers, maar met een stenen mallen, een zware deksteen en het eigen lichaamsgewicht.
  • De gevormde cha bing wordt vervolgens uit de katoenen zak gehaald en in rekken gelegd om door een oven op lage temperatuur te drogen. De temperatuur ligt tussen 45-60 °C en is afhankelijk van de productiemethode en het soort thee dat wordt gebruikt.
  • Ten slotte wordt de cha bing in rijstpapier verpakt.

Moderne cha bing komt er veel verschillende maten. Van een lompe honderd kilo tot mini cha bings van 10 gram. De keuze voor het gewicht en grootte is dezer dagen vooral een marketingbeslissing omdat veel cha bings worden weggegeven als relatiegeschenk of cadeau. Naast de cha bing, worden de andere twee populaire geperste theevormen: theeblok of theetablet (cha zhuan) en de paddenstoelvorm (tuocha of tuo cha) op zeer vergelijkbare manier gemaakt.