Voor 15.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Gratis verzending vanaf €29
Niet goed, geld terug

Als je geen informatie vindt over het bereiden van je thee, hebben we hier een handig overzicht voor je samengesteld. Volg in de eerste plaats altijd de instructies van een alternatieve geneeskundige of arts.

1. Voorbereiding

We raden aan om de thee te laten weken als deze ‘hardere’ ingrediënten bevat. Dit zorgt er voor dat de hardere delen zacht kunnen worden. Dit zijn voornamelijk theeën bestaande uit houtachtige, wortels en schorsen. Laat hiervoor je thee ongeveer 30-60 minuten in koud water weken zodat de celstructuren zachter worden.

2. Het juiste water

Idealiter is het water kalkarm, dus een lage hardheid is een vereiste. Dit kan worden bereikt door het gebruik van waterfilters of door het water minimaal 10 minuten te laten koken. Omdat andere wel te behouden elementen hiermee ook verloren kunnen gaan, is het juiste (bron)water het meest geschikt.

3. De juiste hoeveelheid water

De hoeveelheid water moet vijf tot tien keer het gewicht zijn van de hoeveelheid te bereiden thee, bijv. 250-500 ml water bij 50 gram thee. Overigens komt 1 eetlepel thee ongeveer overeen met 10-20 gram, een theelepel thee ongeveer met 5-10 gram thee.

4. Kooktijd

Gebruik, tenzij anders vermeld, vers gekookt, heet water om de thee te zetten en laat deze gedurende de volgende zettijden trekken:

  • Wortels / schors / hout: 15 - 20 minuten.
  • Bladeren / bloemen / kruiden: 5 - 10 minuten.
  • Plantdelen met etherische oliën (kamille, pepermunt, citroenmelisse, venkel, anijs, karwij, tijm, enz.): Laat het kokende water een paar minuten afkoelen voordat je het over de thee giet en daarna afgedekt laat trekken. 5 - 10 minuten.
  • Theemengsels: 10-15 minuten.

Uitzonderingen hierop zijn theeën die in koud water kunnen worden gezet, zoals beredruif, maretak, heemst, kalmoes, etc.

5. Drinken

Kruidenthee wordt altijd warm of heet gedronken! Dit geldt niet alleen in de koelere wintermaanden, maar ook in de zomer. 

In de regel raden we aan om 's ochtends de juiste dagelijkse dosis te bereiden en de hele dag door uit de thermosfles te drinken.

Thee kan bijna altijd worden gezoet met honing of sappen (geen grapefruitsap!). Stevia bladeren (een plantaardige zoetstof die geen suiker bevat) zijn nog beter. Zie Steviablad.