Catalogus

Smaakprofiel
Moment
Cafeine
Theeland
Biologisch

Nieuwe producten

 Er zijn 2 producten

Chai thee

  • Tonen
  • Wanneer op gure dagen de wind om het huis heen huilt is een warme Chai thee bij de openhaard heerlijk.

    Wanneer op gure dagen de wind om het huis heen huilt is een warme...

    € 2,65
  • Rooibos Chai thee met een kruidige aroma en een pittige zoete smaak.

    Rooibos Chai thee met een kruidige aroma en een pittige zoete smaak.

    € 2,60
1 - 2 van 2 producten

Chai – uitgesproken als Tsjai, in veel landen het woord voor thee – is een gekruide thee bereid met melk. Ondanks veel lokale verschillen, bestaat Chai uit een rijke zwarte thee, melk en een combinatie van verschillende kruiden. De kruiden verschillen in India van regio tot regio en zelfs tussen huishoudens. De meest gangbare kruiden zijn kardemom, kaneel, gember, kruidnagel en bepaalde peper. Traditionele Chai is heet, romig, heerlijk geurig en zoet, nodig om de kruiden kracht bij te zetten. Chai geeft een warm, rustgevend effect, fungeert als een natuurlijk digestieve hulp en geeft een heerlijk gevoel van welbehagen. Onze chai thee zijn kruidige chai melanges, uniek en heerlijk. Het is moeilijk om een tweede kop te weerstaan!

Wat is Chai?

Chai – Tsjai – is het woord voor thee in veel verschillende delen van de wereld. Thee is een eeuwenoude drank met een belangrijke rol in veel verschillende culturen. Chai is echter ook een kruidige, op melk gebaseerde thee uit India, die erg populair is geworden in Nederland. Chai is een alledaags onderdeel van het leven in India. De ingrediënten van chai thee zijn vaak:

  • zwarte thee
  • melk
  • verschillende specerijen
  • een zoetmaker

Ondanks de vele variaties op de traditionele chai – zoals chai latte – houden wij ons vast aan de traditionele chai: heet, romig, geurig naar zwarte thee, verse kardemom, kaneel, gember en suiker om de kruidige smaak naar voren te halen. Ondanks dat wij thee zonder suiker drinken, masala chai wordt altijd met suiker gedronken om het beste naar voren te halen.

Chai thee gezond?

Of chai thee gezond is hangt sterk af van de ingrediënten en het gekochte product. Het drinken van drie koppen chai geeft ongeveer dezelfde hoeveelheid cafeïne als een kop koffie. Denk je aan espresso dan loopt dit als snel op tot een ratio van 5:1 of zelfs 6:1. Chai bezig bovendien een aantal eigenschappen voordelig voor de gezondheid. De zwarte thee in chai is rijk aan antioxidanten en de gebruikte kruiden worden al duizenden jaren gebruikt voor een gezonde balans van het lichaam als ook tegen allerlei kwaaltjes.

Origineel chai thee recept

Er komt geen eind aan de verschillende variëteiten die je kunt maken van chai. Chai thee maken is leuk en geeft de ruimte om te experimenteren totdat de chai volledig ´goed´ is naar ieders persoonlijke smaak.Chai is in de basis zwarte thee, een selectie specerijen en melk, waarbij elk ingrediënt haar eigen subtiele smaak toevoegt. Vanuit India hebben we de hand kunnen leggen op een origineel masala chai thee recept. De chai thee is heerlijk. Het recept is echter voor slechts 2 koppen thee.

Ingrediënten Masala Chai

  • 1-1½ koppen water
  • 1 stok kaneel
  • 8 kruidnagels
  • 8 kardemom
  • 2/3 kop melk
  • 6 tl suiker
  • 3 tl pure zwarte thee

Bereiding Masala Chai

  • Schenk 1-1½ koppen water in een pan.
  • Voeg de kaneel, kardemom en kruidnagel toe en breng aan de kook.
  • Dek de pan af, breng het gas terug en laat de chai 10 min. sudderen
  • Voeg melk en suiker toe en breng weer tot sudderen
  • Voeg de pure zwarte thee toe, dek af en draai het gas uit
  • Laat de chai thee 2 min. trekken
  • Zeef de chai thee