Voor 15.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Gratis verzending vanaf €29
Niet goed, geld terug
Nieuwsbrief ontvangen?
Blog categorieën

Kamillethee, Matricaria recutita

De officiële kamille is Duitse kamille, ook bekend onder de botanische naam matricaria recutita. Twee soorten worden gezien als echte kamille, namelijk roomse kamille en duitse kamille. Beide zijn te gebruiken als kamille thee, zijn vergelijkbaar in uiterlijk en (geneeskundige) toepassing. Dit artikel gaat echter alleen over Duitse kamille (matricaria recutita).

Kamille in ´t kort

Duitse kamille is een traditioneel kruid, inheems aan West-Europa, India en West-Azië. Kamille werd vroeger - maar dan ook echt heel lang geleden - door de Saksen gezien als één van de 9 heilige kruiden

Vanuit het oogpunt van tuinders en boeren wordt het dikwijls als onkruid gezien. Kamille is in Nederland dan ook ontkomen aan professionele teelt. Het groeit vrij en onbekommerd in weilanden, velden, bermen en andere zonnige, goed gedraineerde gebieden. Het kruid heeft overigens ook niet veel nodig om goed te kunnen groeien.

Kamille als kruid - en dan met name de bloemen, is zeer populair als thee. Verder wordt het veel in de farmaceutische industrie en de zeepbereiding gebruikt. Denk aan producten voor het haar zoals shampoo of zalf voor de huid. Hier worden voornamelijk en met name een extract - als een olie - voor gebruikt. 

Kamille plant: een beschrijving

Duitse kamille is een plant uit de composietenfamile Asteraceae, zoals de zonnebloem en de aster. De botanische naam Matricaria is afkomstig van de combinatie van de Latijnse woorden "mater" wat moeder en "caria" wat zorg betekent. "Chamai" betekent grond en "millon" appel. De naam 'grondappel' komt doordat het aromatische kruid en een appel een vergelijkbare geur afgeven bij aanraking of het kneuzen van de bloempjes. In het Spaans heet de kamille plant ook Manzanilla wat zoveel als 'kleine appel' betekent.

kamille-botanische-achtergrond.jpg01. Botanische achtergrond - Een beetje meer over de kamille plant

Kamille is een eenjarige plant uit de composietenfamilie Asteraceae. Kamille heeft een getakte, recht opstaande en gladde stam, welke 15-60 cm hoog kan worden. De lange en dunne bladeren zijn twee- of drieledig.

De bloem heeft een witte stralenkrans van lintbloemen en vijftandige buisbloempjes. De witte stralenkrans omringt het gele bloemhoofdje. De witte lintbloemen buigen aan het eind van de bloei naar beneden. De hoofdjes zijn tamelijk lang gesteeld. De kamille plant bloeit in het begin van de midzomer en heeft een sterke, aromatisch geur.

Veel voorkomende namen en nomenclatuur 

Het woord kamille komt van de de Latijnse woorden 'Mater' wat staat voor 'moeder', en 'caria' wat 'zorg' betekent. Ook de soortnaam is een samenvoegsel, ditmaal van de Griekse woorden 'camai' wat staat voor grond en 'millon' wat appel betekent.

Ook bekend als

Naast matricaria chamomilla, kamille en Duitse kamille, staat het kruid ook bekend als  Hongaarse kamille, wilde kamille, appelijn, gemene Kamille, hemdeknop, hondsdulle, kamomille, kwade ogenbloem, epelijn, lepellijn, meide, kleine kamille, moederkruid, oppelene, veldkamille, poddekrûd, rûkersblom, stinkende meide, stinkerd, stjonkblom en zere-ogen-kruid. Weet je dat ook weer.

02. Cultivatie: waar in de wereld

Het habitat en de teeltplaatsen voor kamille zijn overal wel te vinden. Kamille is inheems te vinden bij dichtbevolkte plaatsen, met name in Europa en Zuid- en Centraal Azië. Kamille  is ook in Noord Amerika en Australië te vinden, alhoewel kamille daar is geïntroduceerd.

03. Cultivatie en oogst - overwegingen voor groei en oogst van kamille

Kamille groeit dikwijls bij wegen, bermen en in gecultiveerde velden als een onkruid. Kamille gedijt goed in de volle zon maar ook in lichte schaduw.

Grondsoorten

Kamille tolereert veel verschillende soorten grond. Is niet heel kieskeurig dus. Toch geeft kamille de voorkeur aan zanderige, goed gedraineerde grond

Teelt & groei

Het beste is om te starten met binnen het zaden uit te zaaien. Deze kun je later verpotten naar buiten. Beginnen met zaaien (binnen) kan ca. 6 weken voordat je de laatste vorst van de winter verwacht. Verpotten naar je teeltareaal kan na de laatste vorst. Houdt met het verpotten rekening met een tussenruimte van 30-45 cm.
 
Natuurlijk, je kunt ook direct uitzaaien in de tuin. Dit kan bijvoorbeeld in de vroege lente of zelfs al in de herfst om ze te laten overwinteren. Ondanks dat het een eenjarige plant is, is kamille geenszins hieraan gebonden. De plant is in staat snel en efficiënt zich voort te platen. Dit betekent dat elk jaar de kamille op dezelfde plaats terug kan komen. Elk jaar nieuwe kamille dus.

Oogsten

Het oogsten van kamillebloesem kan tijdens het volledige bloeiseizoen. Pluk alleen de bloesem en niet de steel. Leg ze uit op een warme, goed geventileerde plaats om te drogen. Direct zonlicht kan de essentiële oliën beschadigen. Leg ze dus niet in de zon te drogen. Binnen is over het algemeen beter.

Bewaren

Eenmaal droog kan kamille in een afgesloten container ca. 1½ jaar worden bewaard. Bewaar op een droge, koele plek.

Hoi, mijn naam is Jeroen en ik ben verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken, inkoop en de administratie. Mijn favoriete thee is Very Honey Assam. Ik ben er verder van overtuigd dat moeder natuur onder andere een goed gevulde medicijnkast is en ons een plant heeft gegeven voor elke kwaal! 

Laat een bericht achter