Voor 15.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Gratis verzending vanaf €29
Niet goed, geld terug
Nieuwsbrief ontvangen?
Blog categorieën

Oolong thee en afvallen?

Terwijl het lijkt of er ´s middags alleen reclame met “neem deze pil en val snel af” of Telsell programma “gebruik deze machine en de kilo´s vliegen er af” ´s rondom hoe snel af te vallen op televisie er ´s avonds alleen maar programma´s rondom afvalwedstrijden “neem dit gedeelte eten en verlies 15 kilo” op is.

Ondanks dat deze me al irriteren, is er een die me echt dwars zit, namelijk wu-long thee. Een aantal jaren geleden begonnen vanuit het niets een aantal bedrijven gewone oolong thee te verkopen met belachelijke claims over gewichtsverlies. Ze claimden zo ongeveer dat ze een speciale thee hadden waarvan bewezen is dat deze vet verbrand. Zoals je al kunt raden gaat deze blogpost over het tegendeel en om een aantal illusies weg te nemen.

Liegen onder voorbehoud
Het ergst aan deze bedrijven is dat ze ondanks dat “afvalthee” verkopen, er een kern van waarheid achter zit. Thee zal geen “alle kilo’s weg, nieuwe kleren kopen”-effect geven, het kan wel helpen om een aantal pondjes kwijt te raken. Hoe veel pondjes, vraag je?

Thee kan je helpen 3,5 kilo af te vallen
Denk hier even over na. Dat betekent dat je 600 gram per maand verliest, 150 gram per week. Niet een levensveranderende situatie en niets dat valse hoop geeft. Het is in ieder geval niet voldoende om je zuur verdiende geld uit te geven aan crappy thee met “afvallen” op de verpakking gedrukt.

Alles te maken met cafeïne
In haar meest simpele vorm zorgt cafeïne voor een stimulatie van de energie niveau die het lichaam verbrand, wat is waarom mensen een energiestoot krijgen wanneer ze iets drinken met cafeïne er in. Aangezien je lichaam meer energie verbrand, verbrand het meer calorieën wat is waarom je 3,5 kilo in een jaar verliest met het drinken van thee.

Oolong thee kan helpen met het verbranden van vet
De “wereld van afvallen” wordt oolong (of wu-long afhankelijk van de spelling) gebruikt als een geheim van hun thee. Hiervoor wordt onderzoek aangedragen uitgevoerd door de Beltsville Human Nutrition Research Center in Maryland, de Verenigde Staten van Amerika. Voor het onderzoek werden 12 personen in vier aparte groepen ingedeeld, waarvan een groep water dronk, een andere sterke thee, de derde half-sterke thee en de vierde dronk water met cafeïne vergelijkbaar met cafeïne gehalte van sterke thee. De participanten werden gevraagd niets anders tot zich te nemen met cafeïne of flavonoïdes, vier dagen lang voorafgaand aan het onderzoek.

Degene die sterke oolong thee toegediend kregen lieten een verhoogde stofwisseling zien van ongeveer 2,9 procent en een de vetverbranding verhoogde met ongeveer 12 procent.

Kan ik de hele dag patat eten terwijl ik oolong thee drink en afval?
Het antwoord lijkt me overduidelijk. Het onderzoek uitgevoerd door het Beltsville Human Nutrition Research Center maakte slechts gebruik van 12 participanten over een korte periode. Verre weg van wetenschappelijk bewijs. Het onderzoek toonde echter wel aan dat de mogelijkheid bestaat dat oolong thee helpt bij vetverbranding. Hoe veel weet echter niemand.

Wat betekent dit allemaal?
Zoals in de blogpost van vorige week ook werd aangegeven is thee, witte thee of oolong thee geen magisch middel. Als je thee drinkt is er echter wel een goede kans dat het afvallen verder gestimuleerd wordt. In plaats van obsessief met afvallen bezig te zijn, drink thee omdat je er van houdt, geniet van thee en drink het om de algemene gezondheidsvoordelen. Ik weet dat ik dat in ieder geval wel doe.

Hoi, mijn naam is Jeroen en ik ben verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken, inkoop en de administratie. Mijn favoriete thee is Very Honey Assam. Ik ben er verder van overtuigd dat moeder natuur onder andere een goed gevulde medicijnkast is en ons een plant heeft gegeven voor elke kwaal! 

Laat een bericht achter