Voor 15.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Gratis verzending vanaf €29
Niet goed, geld terug
Blog categorieën

Advies over theepotten

Een snelle inhoudsopgave over wat belangrijk is over de theepot van je keuze te kiezen. Denk naast materiaal (gietijzer of porselein) ook aan de soort thee - geschikt voor losse thee of niet, en natuurlijk in welke mate kan de theepot je thee warm houden. Een overzicht:

Wanneer je op het punt staat een theepot aan te schaffen zijn er veel mogelijkheden om uit te kiezen. Theepotten zijn er in allerlei verschillende soorten en maten en juist dat maakt het zo lastig om de beste voor jou vinden. Aan de hand van enkele vragen willen we je op deze pagina helpen bij het vinden van de beste theepot voor jou. Denk bijvoorbeeld aan het materiaal en de stijl van de theepot, maar ook de wijze waarop je thee wilt zetten.

1. Van welk materiaal moet de theepot gemaakt zijn?

Het materiaal van de theepot heeft invloed op hoe lang de thee warm blijft, maar in vele gevallen bepaalt het materiaal ook of de theepot is te combineren met de rest van je theeservies.

Gietijzeren theepotten

Gietijzeren theepotten zijn over het algemeen gemakkelijk te combineren met een wat strakker ogend theeservies. Gietijzer heeft als groot voordeel ten opzichte van de andere materialen dat het thee langer warm houdt. Het is echter wel wat zwaarder dan andere materialen. Daarnaast zie je niet hoe sterk de thee is en hoeveel thee er nog in de theepot zit. Voor gietijzer wordt vaak een gietijzeren onderzetter gekozen.

Alle gietijzeren theepotten

Porseleinen & keramieken theepotten

Een porseleinen theepot laat zich gemakkelijk combineren met een decoratief theeservies, net als een keramieken theepot. Porselein is echter fijner dan keramiek, maar tegelijkertijd ook minder breekbaar. Kleuren komen daarentegen wel feller over op keramiek dan op porselein, dus wanneer je een vrolijk gekleurde theepot zoekt, vormt keramiek de betere optie tegenover porselein. Nadeel van beide materialen is dat je niet ziet hoe sterk de thee is en hoeveel thee er nog in de theepot zit.

Alle porseleinen theepotten
Alle keramieken theepotten

Glazen theepotten

Wil je een theepot die gemakkelijk te combineren is met welk theeservies dan ook? Dan kies je voor een glazen theepot. Groot voordeel van glas is dat je ziet hoe sterk de thee is en hoeveel thee er nog in de theepot zit. Nadeel is echter dat een glazen theepot de warmte minder goed vasthoudt. Sommige glazen theepotten worden daarom verkocht in combinatie met een rechaud. Een rechaud maakt gebruik van een theelicht, waardoor de thee minder snel afkoelt. 

Alle glazen theepotten

Metalen theepotten

Een metalen of roestvrijstalen theepot past goed bij een strak ogend en modern theeservies dankzij zijn luxueuze uitstraling. Het materiaal zorgt voor een lichte glans, dat het gevoel van luxe alleen nog maar versterkt. Een metalen of rvs theepot is vaak dubbelwandig, waardoor de thee langer warm blijft. Bovendien is het materiaal zeer duurzaam, zodat je verzekerd bent van langdurig gebruik. Een nadeel is dat je niet ziet hoe sterk de thee is en hoeveel thee er nog in de theepot zit.

2. Hoe lang wil je je thee warm houden?

Wanneer je je thee lang warm wilt houden, is opnieuw de keuze van materiaal belangrijk. Vooral een gietijzeren theepot houdt warmte lang vast, zodat je extra lang van je thee geniet. Metalen theepotten beschikken daarnaast vaak over een dubbele wand, waardoor de temperatuur ook bij dit materiaal goed wordt vastgehouden. Porseleinen, keramieken of glazen theepotten houden warmte minder lang vast dan gietijzer en metaal.

Om ervoor te zorgen dat thee bij deze laatste materialen ook extra lang warm blijft, heb je een rechaud nodig. Bij sommige theepotten wordt een bijbehorend rechaud meegeleverd, maar in de meeste gevallen dien je het rechaud er los bij te kopen.

Warmhouders of rechauds

Rechauds zorgen ervoor dat je langer geniet van je thee, doordat een theelichtje je theepot langer warm houdt. Hierdoor koelt de theepot niet af. Rechauds zijn er net als theepotten in allerlei soorten materialen. De meeste van onze rechauds horen bij een bepaalde theepot of theepottenlijn. 

Alle rechauds

Theepotten voor losse thee

Sommige van onze theepotten zijn speciaal ontworpen om te gebruiken voor het zetten van losse thee langer. Deze zijn standaard voorzien van een goed RVS theefilter, waardoor de smaak uitstekend tot zijn recht kan komen. 

Alle theepotten voor losse thee

3. Losse thee of theezakjes?

Bij de keuze van een theepot is het belangrijk je af te vragen of je een liefhebber van losse thee of theezakjes bent. Beide mogelijkheden hebben hun voor- en nadelen.

Een pot thee met een zakje is in een mum van tijd gezet, terwijl je met losse thee toch wat meer handelingen moet verrichten, omdat je losse thee eerst in een filter moet doen alvorens het te laten trekken. Daarentegen heeft losse thee over het algemeen een meer pure smaak dan thee uit theezakjes, omdat in theezakjes 'slechts' een restproduct van thee zit.

Ben je een liefhebber van losse thee, kies dan voor een theepot met theefilter. Veel van onze theepotten hebben een ingebouwd theefilter. Kies je echter voor een theepot zonder theefilter, dan bieden we een ruime keuze aan losse theefilters.

Alle theepotten met theefilter

4. Hoe maak je optimaal gebruik van je theepot?

Om je thee-ervaring compleet te maken, heb je aan een theepot alleen niet genoeg. Om extra te genieten van jouw thee-momentje zijn accessoires essentieel.

Voor een heerlijk kopje thee heb je natuurlijk de beste thee nodig. Kies je voor een theepot met of zonder theefilter? Bij Evansnwatson.nl maakt het niets uit, zo verkopen we losse theefilters, maar ook papieren theefilters. Zo blijft de keuze aan jou en vind je bij ons altijd jouw favoriete thee.

Alle losse theefilters
Alle thee

Tenslotte kunnen ook de mooie theeglazen natuurlijk niet ontbreken. En om de sfeer compleet te maken zijn een suikerpotje en/of melkkan in dezelfde stijl onmisbaar. Om alle mogelijkheden te zien, neem je een kijkje op onze accessoire-pagina.

Alle thee-accessoires

Hoi, mijn naam is Jeroen en ik ben verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken, inkoop en de administratie. Mijn favoriete thee is Very Honey Assam. Ik ben er verder van overtuigd dat moeder natuur onder andere een goed gevulde medicijnkast is en ons een plant heeft gegeven voor elke kwaal! 

Laat een bericht achter