Voor 15.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Gratis verzending vanaf €29
Niet goed, geld terug
Nieuwsbrief ontvangen?
Blog categorieën

Met matcha thee afvallen, hoe dan?

Wil je afvallen? Laten we het dan hebben over matcha! Matcha thee of "poederthee" is een op steen gemalen groene thee. Een eeuwenoude favoriet uit de theewereld, bomvol tradities uit Japan (ontdek meer Japanse thee of groene thee). Zo wordt het bijvoorbeeld nog steeds gebruikt tijdens de Japanse theeceremonie. En het komt dus van dezelfde plant als groene thee. Hebben we dat ook weer gehad.

Nu is het ook een aantal jaren in opmars in Nederland, met theeketens en juicebars die het eindelijk eens flink onder de aandacht weten te brengen. Een van de redenen dat het gretig aftrek vindt is omdat het zou helpen bij afvallen. Naast al de andere gezondheidsvoordelen... Wist je al wel dat matcha thee 10x krachtiger is in het helpen bij afvallen dan groene thee? Het is echter te vroeg om te weten of zonder twijfel het gewichtsverlies versterkt. Het grootste deel van de beschikbare gegevens is namelijk gebaseerd op onderzoek op muizen. Onderzoeken die zich niet altijd even gemakkelijk laten vertalen naar een zelfde effect bij mensen. Toch is matcha een unieke, antioxidantrijke en gezondheidsbevorderende thee. Een thee die je misschien wilt opnemen in je plan om af te vallen. Benieuwd wat deze levendige groene poederthee zo speciaal maakt en hoe dit toch kan helpen bij het afvallen?

Hoe matcha thee helpt bij afvallen

Laten we beginnen met het aantal calorieën. Matcha thee bevat er namelijk zeer weinig – 1 gram bevat slechts zo'n 3 calorieën (1). Dus, zelfs als je meer dan 3 gram (1 gram per kop) zou gebruiken, dan nog zul je niet veel calorieën binnenkrijgen. Met 'elk pondje komt door het mondje' in het achterhoofd, scheelt elke calorie die niet binnenkomt weer bij het afvallen.

Vanzelfsprekend kun je over alle gezondheidsvoordelen en hoe dit afvallen beïnvloedt lezen, maar je kunt ook snel skippen naar het deel waar je directe interesse naar uit gaat. Om snel te zoeken wat je direct wilt lezen hebben we een gemakkelijke inhoudsopgave gemaakt.

Rijk aan antioxidanten

Matcha komt van dezelfde plant als groene thee. De theeplant, Camellia sinensis. En net als bij groene thee komt de proactieve antioxidant Epigallocatechin gallaat (EGCG) in grote mate voor in matcha. Wetenschappers van de Universiteit van Colorado ontdekten bijvoorbeeld dat het EGCG-gehalte in matcha 137x meer is dan in Chinese groene thee (2). Dit heeft op zich niets met kwaliteit te maken. Dat komt vrij simpel hoe het gedronken wordt. Thee is een aftreksel waar je een aftreksel maakt van de theebladeren, terwijl je bij matcha het gebruikte bladeren volledig tot je neemt. Antioxidanten helpen gifstoffen weg te spoelen, versterken het immuunsysteem en helpen ontstekingen te verminderen, wat weer helpt gewichtstoename te voorkomen en afvallen te versnellen.

De EGCG in matcha kan de stofwisseling tijdens lichte-matige intensieve sporten verhogen, waardoor gewichtsverlies toeneemt. Onderzoek (12) suggereert dat groene thee-extract de vetverbrandende mogelijkheden van de studie-deelnemers gemiddeld met 17 procent verhoogde wanneer ze gedurende 30 minuten fietsoefeningen deden. Ondanks de kleine opzet, slechts 12 proefpersonen, lijkt het andere onderzoeken te bevestigen in de vinding dat de hoeveelheid EGCG - die in de studie is gebruikt komt overeen met een kopje matcha, helpt versneld af te vallen. 

Versneld de stofwisseling (metabolisme)

Als je probeert af te vallen is het belangrijk je stofwisseling in de gaten te houden. Als je een langzame stofwisseling hebt, is het moeilijk om vet te verbranden. Hoe weinig je ook eet. Van matcha groene thee is ontdekt dat een langzamere stofwisseling helpt te stimuleren of te versnellen. Catechinen in matcha thee helpt de stofwisseling namelijk tijdens en na het sporten te verbeteren (3).

Helpt bij vetverbranding

Vetverbranding is een biochemisch proces waarbij grote vetmoleculen worden afgebroken tot kleinere triglyceriden. De triglyceriden worden vervolgens gebruikt of afgevoerd. Matcha thee is zeer rijk aan catechines die de thermogenese in het lichaam wel van 8-10% tot 35-43% kunnen verhogen. Bovendien kan het drinken van matcha thee je uithoudingsvermogen verbeteren en je helpen vet te verbranden of af te voeren (4).

Hier zie je hoe je Iced Matcha Cocktail maakt, meer hierover vind je bij veelgestelde vragen over matcha

Helpt bloedsuiker in balans te brengen

Constante pieken in de bloedsuikerspiegel kan het risico vergroten dat je insulineresistent wordt en de kans op diabetes vergroten. Matcha thee helpt de bloedsuikerspiegel te verlagen en beter te reguleren. Dit komt omdat matcha een grote hoeveelheid voedingsvezels bevat, welke een vol gevoel geven en zo voorkomt dat je te veel eet (5). En als je niet te veel eet, zal de bloedsuikerspiegel ook niet stijgen. Wat weer helpt voorkomen voor een vergrote vatbaar op diabetes type 2 (6).

Verlaagt stress

Stress triggert dat cortisol, het stresshormoon, wordt aangemaakt. Wanneer de cortisolspiegel constant hoog is, ben je gevoeliger voor ontstekingen. Je begint je lamlendig, moe en rusteloos te voelen. Tegelijkertijd. En de ergste bijwerking van gestrest zijn, is gewichtstoename, vooral rond de buik. Matcha thee zit boordevol antioxidanten die helpen de schadelijke radicalen op te ruimen, ontstekingen te verminderen en gewichtstoename te voorkomen (7).

Geeft energie

De inhoudsstoffen in matcha helpen bovendien je energieniveau te vergroten. Het vergroot verder alertheid en maakt je proactiever (8). Hoe actiever je je voelt, hoe actiever je wordt. Dit voorkomt weer dat je lui voelt, verhoogt je conditie en uithoudingsvermogen, en helpt bij afvallen.

Wil je direct meer energie? Probeer dan ook eens deze heerlijke matcha energieballetjes, hoe je ze maakt vind je hier.

Vermindert cholesterol

Matcha thee is de rijkste bron van EGCG, een antioxidant die in de meeste thee wordt aangetroffen. Wetenschappers ontdekten dat EGCG hielp bij het verlagen van slechte cholesterolwaarden in laboratoriumratten wanneer ze 30 dagen lang cholesterolrijk voedsel kregen (9). Het onderliggende mechanisme kan zijn omdat EGCG slechte cholesterolabsorptie remt (10).

Helpt om te ontgiften

Slecht eten en leefgewoonten kunnen leiden tot opbouw van gifstoffen in het lichaam. Een van de redenen voor gewichtstoename. Het is daarom belangrijk je lichaam regelmatig te ontgiften. En wat is er beter dan matcha thee te drinken, boordevol antioxidanten die helpen de schadelijke vrije radicalen af te voeren (11)? Ontgiften met matcha helpt bij het afvallen, maar het helpt ook constipatie voorkomen, de spijsvertering te verbeteren en immuunsysteem te versterken. Sterker nog, door de combinatie van deze eigenschappen kan het niet anders dat je algehele gezondheid verbeterd.

Hoe bereid je Matcha thee thuis?

Matcha thee kan op verschillende manieren helpen bij het afvallen, het enige wat je hoeft te doen is het op de juiste manier te bereiden en op te drinken. En het mooie is, het is helemaal niet moeilijk. Kijk en leer hoe je matcha thuis gemakkelijk zelf makenMatcha thee bereiden is eenvoudig en lijkt ergens wel op het maken van groene thee.

Benodigdheden

Ingrediënten

 • ½ theelepel matcha groene thee poeder
 • 250 ml water op 75 - 80 °C

Bereiding

 • Zeef een halve theelepel of twee bamboe schepjes (chashaku) matcha groene thee poeder en voeg het toe aan een matchakom.
 • Giet voorzichtig het hete water met een temperatuur van 75 - 80 °C op de matcha poeder.
 • Gebruik de matcha klopper - aka chasen, een bamboe garde - om de matcha te kloppen. Maak een herhalende "W" beweging. Doe dit totdat er een laag schuim is gevormd. Vertraag het kloppen en til de chasen langzaam uit het midden. Klaar!
 • Dat was gemakkelijk, nietwaar? Matcha thee maken is leuk en ontspannend. Niet alles hoeft moeilijk te zijn, toch. Hop, verder naar meer informatie waarom matcha voor iedereen super geschikt is!

Hoeveel kopjes matcha moet je drinken?

Direct naar de hamvraag, matcha en afvallen: hoeveel kopjes moet je drinken om af te vallen? Het is veilig om 3-5 koppen matcha groene thee per dag te drinken om af te vallen. 1 kopje matcha bevat ca. 70 gram cafeïne. Ter vergelijking, 1 kopje koffie bevat ca. 100 gram cafeïne. Net zoals bij koffie is het advies niet te veel te drinken. Dit is voor iedereen persoonlijk natuurlijk. 

Wanneer drink je het beste matcha? Vervang je kop koffie, frisdrank, thee of iets anders door een kopje matcha. Vervang bijvoorbeeld je ochtendkoffie bij het opstaan voor matcha thee, of drink matcha thee tussen de maaltijden door.

matcha met klopper

Wist je bijvoorbeeld wel dat door thee te drinken je beter in staat bent je eetlust onder controle te houden tijdens het volgen van een caloriearm dieet? EGCG stimuleert namelijk hormonen die je helpen een vol gevoel te geven. Of neem 30 minuten voor het sporten een kopje matcha om je vetverbrandingscapaciteit tijdens het sporten te vergroten. Wil je optimaal afvallen dan is het echt, absoluut noodzakelijk om een voedzaam, caloriearm dieet te combineren met regelmatige lichaamsbeweging.

Verschillen: Matcha thee vs. Groene thee

Bij elke nieuwtje kun je je afvragen: "Is het echt beter dan wat ik nu gebruik of is het onwaar?" Nou, zoals besproken matcha thee bevat ongeveer 10x meer antioxidanten dan groene thee. Plus, het smaakt geweldig. Dat neemt niet weg dat ondanks dat matcha thee fantastisch is, groene thee ook smaakt. 

Laten we toch even wat dieper in gaan op de voedingsstoffen. Dit zit namelijk zo. Zowel matcha als groene thee komen van de Camellia sinensis-plant - net als elke andere echte thee. Je zou je kunnen afvragen welke verschillen er nog meer zijn tussen de twee. De gezondheidsvoordelen van matcha ontstaan door de verwerking; zodra de bladeren droog zijn, worden ze fijngemalen met behulp van stenenschijven, wat resulteert in een fijn poeder. Een poeder wat je in zijn geheel opneemt. In tegenstelling tot het aftreksel van groene thee. Hierdoor krijg je meer geconcentreerde voedingsstoffen uit de plant binnen, en misschien extra voedingsstoffen die niet in water oplosbaar zijn. Hiernaast worden de theeplanten voor matcha deels in de schaduw geteeld, waardoor bepaalde voedingsstoffen extra aanwezig zijn in matcha vs. groene thee.

Concluderend, wij gebruiken gewoon beide. Waarom moet de een de ander uitsluiten? Meer over groene thee ontdek je hier of hier. De beste groene thee vind je ergens anders.

Gezondheidsvoordelen van het drinken van matcha-thee

Epigallocatechin gallaat (EGCG) is een antioxidant die in de meeste theeën voorkomt. Omdat matcha echter geproduceerd wordt door de theebladeren te vermalen en je daardoor het gehele blad inneemt, krijg je ook veel meer antioxidanten binnen in vergelijking met andere thee. Het helpt bovendien je gezondheid op de volgende manieren te versterken:

 • Matcha helpt gifstoffen af te voeren.
 • EGCG helpt stress en bloeddruk te verlagen.
 • Houdt je hart gezond door het verlagen van slechte cholesterolwaarden.
 • Matcha helpt het verbeteren van je bloedlipidenprofiel.
 • Matcha is ook rijk aan voedingsvezels, waardoor je lang een vol gevoel houdt.
 • Verbetert de gezondheid van huid en haar.
 • Helpt bloedsuikerspiegel te verlagen, waardoor matcha ook het risico op diabetes helpt te verlagen.
 • Helpt de lever te ontgiften.

Klaar voor de conclusie? Het drinken van matcha thee helpt zeker bij afvallen. Het helpt bovendien gezond te blijven en gezonder te worden. 

Nadelen van matcha thee (bij overconsumptie)

In het algemeen kan een gemiddeld persoon, bij meer dan 5 kopjes matcha thee per dag de volgende nadelen of bijwerkingen ervaren. Vanzelfsprekend zijn de volgende nadelen niet van toepassing bij normaal (2-5) gebruik!  

 • Misselijkheid
 • Constipatie
 • Angst
 • Slapeloosheid
 • Hoofdpijn
 • Diarree
 • Maagzuur

Voor wie is Matcha thee minder geschikt?

Zoals bij de meeste kruiden en cafeïnehoudende dranken, is het afgeraden om voor zwangere vrouwen en kinderen matcha thee te drinken. Raadpleeg ook altijd een arts als matcha thee puur voor afvallen bedoeld is. Een goede arts is in staat een deskundig advies te geven, en afhankelijk van medische omstandigheden, geschiedenis, leeftijd, gewicht en medicijngebruik, het juiste advies te geven voor jouw situatie.

Hoe je Matcha thee het beste kunt bewaren

Nu je alles weet over matcha thee om af te vallen, is er nog een laatste ding wat ook heel belangrijk is. Dat het goed bewaard wordt. Matcha thee is namelijk erg gevoelig en daarom moet het op de juiste manier bewaard worden. Hier zijn de stappen die je kunt volgen om matcha goed te bewaren:

 • Gebruik een luchtdichte, vochtvrije verpakking om besmetting te voorkomen.
 • Bewaar het in een koele, donkere ruimte.

Sommige mensen bewaren het de koelkast, Gezien dit een vrij vochtige ruimte is het sterk afgeraden matcha in de koelkast te bewaren. Zeer zeker wanneer de matcha verpakking geopend is.

Andere super goede tips voor afvallen

 • Let op wat je eet - vermijd junkfood en vermijd verwerkt voedsel
 • Eet elke dag vijf verschillende groentes
 • Eet elke dag drie soorten fruit
 • Drink minstens 2, maar het liefst 3 liter water per dag
 • verspreid je porties over de dag, zelfs die van groente en fruit
 • Voeg eiwit toe aan elke maaltijd
 • Drink volle melk
 • Voeg gezonde vetten toe aan je eetpatroon
 • Doe een mix van cardio en krachttraining
 • Slaap tenminste elke nacht 7 uur
 • Vermijd eten in de avond
 • Beweeg voldoende, en maak het jezelf gemakkelijk zoals wandelen en fietsen
 • Voorkom stress en probeer stressvrij te blijven door aan yoga te doen of te mediteren

Expert antwoorden op vragen van lezers

 • Is matcha thee duur?
  Ja, matcha is duur. Het is een van de duurste theesoorten. Je gebruikt echter ook maar een halve theelepel om een kopje matcha thee te maken. Je kunt dus een blikje van 30 gram matcha thee lang gebruiken. De houdbaarheid van matcha thee is ongeopend 6-12 maanden, en het heeft ontelbare gezondheidsvoordelen.
 • Hoeveel cafeïne bevat matcha?
  Matcha thee bevat ca. 29-37 mg cafeïne per portie (1-2 tl).
 • Kun je matcha thee ook maken met koud water, of moet het altijd heet zijn?
  Je kunt zowel koud als heet water gebruiken om matcha thee te maken. Zorg ervoor dat het water onder het kookpunt (75-80 graden Celcius) is als je hete matcha thee wilt maken.
 • Welke matcha kwaliteit is geschikt voor mij?
  Matcha thee is verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten, variërend van ultra premium tot mixkwaliteit. Kies een thee op basis van het smaakprofiel dat het beste bij jou past. Onze ceremoniële kwaliteit is gemaakt van de jongste bladeren. De smaak is rijk, romig en plantaardig zonder astringent te worden. Al onze matcha is deels in de schaduw geteeld, rijk aan chlorofyl en catechinen. 
 • Welke matcha is beter - culinaire of ceremoniële kwaliteit?
  Beide smaken goed. Het hangt ervan af of je matcha in de traditionele Japanse vorm of de bitter smakende (zoals koffie) matcha wenst. Ga je smoothies of gebruiken voor juices, dan is matcha van culinaire kwaliteit aangeraden.
 • Hoeveel matcha moet ik gebruiken? Hoeveel kan ik per dag gebruiken?
  Een enkele portie kan variëren van 1 theelepel tot 1 eetlepel poeder. We raden aan om met minder te beginnen. Kijk hoe je je voelt. Na verloop van tijd kun de dosis verhogen of minder water gebruiken. Net wat het beste bij je past. Matcha is rijk aan vezels, dus als je een wat trager werkend maag-darmstelsel hebt, kun je een versnelling ervaren. 
 • Hoe smaakt Matcha?
  Matcha thee wordt gemaakt van bladeren die deels in de schaduw zijn geteeld. De schaduw triggert een proces waarin het chlorofylgehalte van het blad verhoogd worden. Dit geeft een volle, romige plantaardige smaak, soms met samentrekkende smaaktoon. Afhankelijk van de soort. Andere factoren zoals de temperatuur van het water en de hoeveelheid hebben natuurlijk ook een invloed op de smaak.
 • Hoe bereid je Matcha?
  Matcha thee is heel veelzijdig. Het kan worden bereid als thee met water, of worden gebruikt als ingrediënt in lattes, koekjes, cakes, desserts en smoothies. Traditioneel in Japan wordt matcha in een matchakom opgeschuimd met behulp van een bamboe klopper. Dit wil niet zeggen dat jij dit op dezelfde manier moet doen. Het is leuk, maar niet verplicht om te kunnen genieten van matcha. Zo kun je matcha poeder ook over ontbijtgranen, yoghurt en fruit strooien of samen met zout een uniek thee-accent aan hartige gerechten zoals tonijnsalade of eieren te geven. Om de smaak optimaal tot je te nemen is het het beste om matcha thee te drinken.
 • Verkopen jullie ook matcha in theezakjes?
  Matcha zijn hele theeblaadjes gemalen op stenenschijven, een zeer fijn poeder dus. Als je matcha drinkt, neem je het hele blad tot je en ontvang je alle voedingsstoffen van de thee. Ja, matcha wordt in theezakjes verkocht maar deze zijn meestal gemengd met andere theebladeren. Bijna altijd is dit matcha van lage kwaliteit. Matcha met een inferieure smaak, vaak met maar weinig gezondheidsvoordelen. Pure matchasmaak en maximaal effect, kies dan voor matcha in poedervorm.
 • Ik heb geen klopper. Kan ik Matcha nog steeds als warme thee drinken?
  Absoluut, zeer eenvoudig zelfs. Voeg 1 eetlepel heet water toe aan de 1/2 tl poeder. Maak een gladde pasta en vul je kopje met meer vers heet water. Al roerend zou de meeste matcha poeder moeten oplossen. We raden echter aan om de matcha klopper eens te proberen. Het is speciaal gemaakt voor het maken van matcha thee. Het geeft een luchtige aangename textuur aan de matcha wat nog lekkerder doet smaken.
 • Zijn er nog andere manieren om van matcha te genieten als thee / drankje?
  Zeker! We raden dan ook aan, vooral voor nieuwkomers, om alle manieren te verkennen waarop je matcha thee in in je dagelijkse voedingspatroon kan opnemen. De meeste mensen drinken het als thee, maar een steeds grotere groep kiest er voor om matcha met amandelmelk groene theelattes of smoothies te maken. Matcha geeft ook een heerlijke twist aan yoghurt of zwarte bessen. 
 • Waarom is matcha thee relatief duur in vergelijking met andere groene thee?
  Een van de factoren, en een niet onbelangrijke, is dat de productie van matcha is beperkt. Het bedekken van de velden met bamboematten of zeil verzwakt in principe de theeplanten. Door de langere herstelperiode die hierna nodig is kan er per plant minder geoogst worden. Voor de beste kwaliteit worden de bladeren voor matcha vaak volledig met de hand geplukt. Omdat kwaliteit zo belangrijk is wordt tijdens het teeltproces de planten nog nauwkeuriger in de gaten gehouden. Er is verhoogd toezicht tijdens het telen, oogsten en sorteren van de matchabladeren. Hierna worden de bladeren machinaal in een fabriek verwerkt. De productie vereist verschillende processen, waaronder stomen, drogen, ontstelen, sorteren, vermalen en verpakken. Ook hier is de snelheid een beperkende factoren. Zo kan elke steenmolen slechts ongeveer 40 gram matcha per uur vermalen.

  Matcha is altijd een speciaal vervaardigde thee geweest in Japan. Het is latijd duur geweest en altijd slechts in beperkte hoeveelheden gemaakt. Dit al sinds de introductie in de jaren 1200 in Japan.

  Verder is de prijsstelling van matcha in Japan direct gerelateerd aan welke bladeren worden gebruikt, waar ze zijn geteeld en welke boeren het hebben gecultiveerd. Als je matcha wilt kopen, zul je merken dat de duurste de groenste kleur en de zachtste textuur hebben. Dit geeft aan dat alleen de jongste bladeren werden gebruikt en al het andere is verwijderd tijdens het sorteerproces. Denk aan grove bladeren, stengels, etc.). Zoals gezegd wordt matcha al in relatief beperkte hoeveelheden geproduceerd. Hiernaast is het ook nog eens populair in Japan zelf, waardoor er relatief weinig over blijft voor export.
 • Wat is de beste manier om Matcha op te slaan?
  Gebruik een luchtdichte, vochtvrije verpakking om besmetting te voorkomen. Bewaar het in een koele, donkere ruimte. Een koelkast is afgeraden in verband met vocht.
 • Hoe lang kun je matcha thee bewaren?
  Matcha, indien goed bewaard, behoudt zijn kleur, smaak en aroma voor weken en zelfs maanden. Het is echter aangeraden om matcha zo snel mogelijk te consumeren wil je blijvend van de de beste smaak kunnen genieten. 
 • Bevat matcha thee cafeïne?
  Ja. Matcha bevat ongeveer 30 mg cafeïne per theelepel poeder. Koffie heeft ongeveer 150 mg, afhankelijk van hoe het wordt gebrouwen. Maar matcha bevat ook l-theanine, een aminozuur dat de cognitieve functie verbetert en een kalmerend effect heeft op de geest. Een deel van de verleiding van de thee is dat boeddhistische monniken het gebruikten als hulpmiddel bij meditatie, omdat de stimulatie door de cafeïne hen alert hield, terwijl de aminozuren hen kalm en geconcentreerd hielden. Matcha is een uitstekend koffie-alternatief in de ochtend en een energiebooster in de middag tussen lunch en avondeten.

  Bij het drinken van matcha wordt het hele theeblad opgenomen (niet alleen een aftreksel zoals bij losse thee). Het geeft een 4 tot 6 uur milde, stabiele energie. Matcha heeft zowel een stimulerend als een rustgevend effect, perfect om te focussen op werk, meditatie, sport of tijdens spelletjes. Ontdek 
 • Beïnvloed melk de actieve inhoudsstoffen van Matcha?
  Sommige onderzoeken tonen aan dat het drinken van matcha met melk de opname van de voedingsstoffen door het lichaam kan blokkeren. Alternatieven voor (koeien)melk zijn amandelmelk, kokosmelk of soja.
 • Hoeveel EGCG bevat een portie?
  Eén gram matcha bevat 105 mg catechine en ongeveer 61% is EGCG. Een portie is meestal 2-4 gram of 1-2 theelepel, afhankelijk van je eigen voorkeur. Matcha thee bevat 4 keer de catechines van groene thee.
 • Matcha thee versus fruit- en bessensap
  Alhoewel vruchtensappen veel antioxidanten kunnen bevatten, bevatten ze meestal ook veel (natuurlijke) suikers en vrijwel geen vezels. Geniet er dus met mate van - of beter nog, kies om het hele fruit te eten. Het hele fruit levert antioxidanten en vezels, maar minder calorieën. Probeer Matcha in je smoothies te combineren voor een heerlijke en voedzame combinatie.
 • Kan ik matcha drinken terwijl ik zwanger ben of borstvoeding geef?
  Verschillende moeders, verschillende antwoorden. Raadpleeg je arts.
 • Kan matcha mijn medicatie beïnvloeden?
  Waarschijnlijk niet, maar raadpleeg voor de zekerheid je arts.

Matcha Geschiedenis en hoe het gemaakt wordt

Deze poeder groene thee werd in China ontdekt tijdens de Tang dynastie. Het waren echter boeddhistische monniken die matcha thee naar Japan brachten. Het hielp hen namelijk beter te mediteren en met het verstrijken van de tijd, werd steeds het populair. Over de afgelopen 1.000 jaar is matcha een belangrijk onderdeel van de Japanse cultuur geworden. Zo is het een essentieel onderdeel van de Chado-theeceremonie. Tijdens de Chado-theeceremonie worden echter twee soorten matcha gebruikt. Koicha (dik) en Usucha (dun). Tijdens de Chado ceremonie bereidt de gastheer matcha thee aan de hand van een traditionele methode. Zo wordt alleen de allerbeste ceremoniële matcha gebruikt, en komen er alleen speciale matcha accessoires aan te pas zoals een matcha klopper 'chasen', een matcha lepel 'chashaku' en een matcha kom.

Is dit nog niet bijzonder genoeg, het verwerkingsproces maakt matcha helemaal speciaal. De beste kwaliteit matcha theeplant wordt alleen geteeld in de Uji-regio in Japan. Hier worden de theeplanten overdekt met bamboematten, waardoor slechts 20% van het zonlicht de planten bereiken kan. Dit proces zorgt ervoor dat het chlorofylniveau van de theebladeren sterk toeneemt. Vervolgens worden de bladknoppen geplukt, gestoomd, gedroogd en gemalen op steenschijven om uiteindelijk matcha poeder te produceren. Hoe helpt matcha met gewichtsverlies? 

Bronnen

 1. http://nutritiondata.self.com/facts/custom/2190562/2
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14518774
 3. Doblas, M.Q. (2015). The Healthy Matcha Cookbook. Green Tea Inspired Meals, Snacks, Drinks, and Desserts. Skyhorse Publishing.
 4. Zulaica, A.V., Snyder, M. & Clum, L. (2015). The Matcha Miracle: Boost Energy, Focus and Health with Green Tea Powder. Ulysses Press
 5. Uspenski, M. (2016). Cancer Hates Tea: A Unique Preventive and Transformative Lifestyle Change to Help Crush Cancer. Page Street Publishing
 6. Cheadle, L. & Kilby, N. (2016). The Book of Matcha: A Superhero Tea - What It Is, How to Drink It, Recipes and Lots More. Jacqui Small LLP
 7. Zulaica, A.V., Snyder, M. & Clum, L. (2015). The Matcha Miracle: Boost Energy, Focus and Health with Green Tea Powder. Ulysses Press
 8. Life 'N' Hack (2017). Energy Hacks. 15 Simple Practical Hacks to Fight Fatigue and Get More Energy All Day. Createspace Independent Publishing Platform
 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18485145
 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12873714
 11. Zulaica, A.V., Snyder, M. & Clum, L. (2015). The Matcha Miracle: Boost Energy, Focus and Health with Green Tea Powder. Ulysses Press
 12. Venables, M.C., Hulston, C.J., Cox, H.R. & Jeukendrup, A.E. (2008). Green tea extract ingestion, fat oxidation, and glucose tolerance in healthy humans. The American Journal of Clinical Nutrition, 87(3), 778–784.

Hoi, mijn naam is Jeroen en ik ben verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken, inkoop en de administratie. Mijn favoriete thee is Very Honey Assam. Ik ben er verder van overtuigd dat moeder natuur onder andere een goed gevulde medicijnkast is en ons een plant heeft gegeven voor elke kwaal! 

Laat een bericht achter