Voor 15.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Gratis verzending vanaf €29
Niet goed, geld terug
Nieuwsbrief ontvangen?
Blog categorieën

Waarom jij Matcha thee zou moeten drinken?

Een unieke thee uit Japan

Matcha is premium groene thee vermalen tot poeder. Matcha poeder is afkomstig uit Japan en wordt gebruikt als thee of als ingrediënt, zoals een smoothies of latte. Terwijl andere groene thee over de hele wereld geteeld wordt, is Matcha uniek voor Japan. Matcha staat bovendien centraal in de Japanse manier van leven en komt al honderden jaren sterk tot uiting in de traditionele Japanse theeceremonie.

Ongeëvenaarde voeding

Naast de sterke rol die Matcha heeft in de Japanse levensstijl is de theepoeder ook bekend om de tal van voordelen voor de gezondheid. Zo is matcha rijk aan voedingsstoffen, antioxidanten, vezels en chlorofyl. De voordelen voor de gezondheid van matcha zijn vele malen hoger dan die van andere groene thee. De grotere afgifte van voedingsstoffen komt doordat traditionele thee (theebladeren + heet water) namelijk een aftreksel is. Immers door het hete water geven de gedroogde theebladeren voedingsstoffen, kleur en smaak af aan het water. In tegenstelling tot matcha, wat volledig opgaat in het water. Een oplossing dus. Een kopje Matcha staat gelijk aan 10 glazen groene thee als het op voedingswaarde en antioxidanten aankomt.

Hapiness

Matcha bevat L-theanine, een aminozuur bekend om de geest te ontspannen. Matcha staat er dan ook wel bekend om, een gunstig effect te hebben op de gemoedstoestand. Boeddhistische monniken dronken al matcha om te helpen bij meditatie. De matcha, in combinatie met cafeïne, biedt een aanhoudende kalme alertheid - zelfs na verloop van tijd. Aminozuren geven Matcha ook de uitgesproken smaak. Zij dragen bij tot de zogenaamde vijfde smaak of umami, gekenmerkt door een rijk, romig mondgevoel.

Complex en verleidelijk

Chlorofyl en aminozuren geven matcha haar unieke rijke smaak. De eerste smaaktonen die te herkennen zijn, zijn een plantaardige, wrange smaak, gevolgd door een aanhoudende zoetheid. Matcha gemaakt via de traditionele Japanse stijl, opgeklopt in water, is een full-bodied groene thee. De intensiteit van de smaak is te vergelijken met de eerste smaaktonen van donkere chocolade of rode wijn. Wanneer matcha wordt toegevoegd als ingrediënt, in bijvoorbeeld een smoothie, dan is de smaak subtieler. Met matcha voeg je gemakkelijk de smaak en de kleur van groene thee toe aan een smoothie, latte, sausje of gebak.

Teelt: in de schaduw tot bloei komen

Matcha wordt alleen in Japan verbouwd. Hier verbouwen lokale boeren de groene thee via traditionele methoden. Matcha van I Love Matcha is afkomstig uit Japan waar het micro-klimaat en de vele mist ideale groeiomstandigheden vormen.

Enkele weken voor de oogst in het voorjaar zorgen de plantagehouders ervoor dat de theeplanten via bamboematten of zeilen, geleidelijk de hoeveelheid zonlicht op de planten verminderd. Door de toename van schaduw neemt het gehalte aan chlorofyl wat in de planten aangemaakt sterk toe. Dit komt tot uiting in de kleur van de bladeren - deze worden sterk donkergroen. Hierdoor krijgt matcha ook zijn opvallende groene kleur.

Na de oogst worden de bladeren gestoomd en gedroogd. Vervolgens worden de bladeren gesorteerd naar kwaliteit, ontsteeld en schoongemaakt. In dit stadium wordt de tencha bladeren, de voorloper van matcha, gemaakt. De tencha wordt vervolgens gemalen en tot matcha gemaakt.

Matcha wordt gemalen op een stenen molen totdat een fijn poedertextuur ontstaat. In tegenstelling tot industriële verwerkte matcha die wordt vermalen door machines. Door de steen ontstaat een speciaal gevormde molecuul in de poeder, welke van invloed is op de smaak en het mondgevoel van de matcha. Matcha van I Love Matcha is steen gemalen.

Verschillende rangen van Matcha

Matcha van I Love Matcha wordt alleen gemaakt van jonge bladeren uit de top van de theeplant. De kwaliteit van de jongste bladeren uit de top van de plant is het hoogst en worden gekenmerkt door de fijne smaak. Matcha van meer volwassen bladeren worden gebruikt voor mengen of voor matcha geschikt als toevoeging. De kwaliteit is minder fijn, de bladeren hebben een grovere steel en worden gekenmerkt door een samentrekkend smaakprofiel.


MATCHA IS GEZOND

Matcha is een Japanse groene poederthee en staat bekend als dé superfood onder de superfoods, het bevat 10x meer antioxidanten dan normale groene thee en geeft je een verhoogd concentratievermogen.

NTIOXIDANTEN IN MATCHA

Matcha wordt vaak dé superfood onder de superfoods genoemd. Het helpt om je stressniveau te verlagen,  vergroot de mentale helderheid, stimuleert betere leerprestaties, gaat ouderdomseffecten tegen en verbetert de vetverbranding.
Eén kopje matcha bevat evenveel antioxidanten als 10 kopjes ‘normale’ groene thee. Antioxidanten gaan onder andere veroudering tegen, zorgen ervoor dat onze huid in goede conditie blijft, verkleinen de kans op hart- en vaatziekten en hebben een cholesterolverlagende werking.

In de grafiek is de antioxidantwerking weergegeven voor matcha en een aantal bekende antioxidant rijke voedingsmiddelen.

Bron: Journal of Agriculture and Food Chemistry, Lipophillic and Hydrophillic Antioxidant Capacities of Common Foods (USA).

SUPERFOOD

Matcha is hoog in antioxidanten, waaronder het effectieve antioxidant EGCg. Eén kopje Matcha bevat evenveel antioxidanten als 10 kopjes ‘normale’ groene thee.

 • Matcha is 137x rijker aan antioxidanten dan gewone groene thee.
 • Matcha bevat 125x meer antioxidanten dan spinazie.
 • En Matcha bevat 50x meer antioxidanten dan broccoli!

In de onderstaande grafiek is de antioxidant-werking weergegeven voor Matcha en een aantal bekende antioxidant-rijke voedingsmiddelen.

GEZONDHEIDSVOORDELEN

Matcha is naast antioxidanten ook rijk aan vitaminen (A, B, C, D), vezels, chlorofyl (bladgroen) en mineralen, zoals magnesium, chroom, calcium en zink.

Er is geen ander natuurlijk product zó rijk aan antioxidanten als Matcha, Het is dus echt een superfood of eigenlijk superthee!

Matcha heeft dan ook vele gezondheidsvoordelen:

 • Matcha ontgiftigt op natuurlijk en effectieve wijze en is ideaal om mee te detoxen.
 • Het heeft een cholesterol – verlagende werking. Dit geldt ook voor de bloedsuikerspiegel.
 • Het stimuleert het metabolisme en zorgt voor een snelle stofwisseling.
 • Het beschermt het immuunsysteem.
 • Het stimuleert de vetverbranding.
 • Het draagt bij aan het voorkomen van (welvaarts) ziektes, zoals kanker, obesitas en diabetes.
 • Matcha bevat theïne (cafeïne), wat zorgt voor een geleidelijke energyboost voor 6-8 uur.
 • Het bevat ook de aminozuur L-theanine en dit heeft een kalmerende werking, vermindert stress, verbetert de stemming en concentratie.
 • Daarnaast heeft Matcha een intens reinigende werking voor de huid.

MATCHA GEEFT ENERGIE EN KALMEERT

Je ervaart na het drinken van een kop van onze matcha thee een toegenomen helderheid en verhoogd concentratievermogen. Een kopje van deze groene thee bevat ongeveer een kwart van de cafeïne die in een kopje koffie zit, en doordat de cafeïne geleidelijker wordt afgegegeven heeft het een landuriger en prettiger effect. Je krijgt extra energie en concentratievermogen en tegelijkertijd wordt je kalmer.

MOGELIJKHEDEN

Er zijn eindeloos veel mogelijkheden met Matcha. Er kan bijvoorbeeld een Matcha Latte worden gemaakt met deze groene poederthee door opgeschuimde melk toe te voegen. Ook kun je Matcha toevoegen aan je smoothie met groenten en fruit. Matcha is een natuurlijke kleurstof, dus je kunt er ook met koken en bakken. Je kunt hierbij denken aan Matcha (cheese)cake, taarten, koekjes, pannenkoeken, tiramisu, ijs, milkshake, risotto enz.

Er zijn veel verschillende kwaliteiten en soorten Matcha. HUG THE TEA verkoopt alleen 100% pure groene theepoeder zonder toevoegingen. Over het algemeen geldt: hoe hoger de kwaliteit, hoe groener de kleur (bladgroen) en hoe romiger en voller de smaak. Onze Ceremonial Matcha Aheeft zelfs zoete tonen, doordat deze kwaliteit is gemaakt van de jongste eerste pluk theeblaadjes in het voorjaar.

Je kunt nog veel meer lezen over Matcha op ons blog!

MATCHA THEE SMAAKT NAAR UMAMI

matcha poeder thee mr mrs teaDe smaak is uniek en wordt umami genoemd. Umami is de vijfde wetenschappelijke smaak naast zoet, zuur, zout en bitter. Umami betekent letterlijk "heerlijk" en is het best te omschrijven als een aangename hartige volle smaak. Wij vinden het een combinatie van spinazie en avocado. Alleen goede kwaliteit matcha heeft deze smaak en blijft tot 1 uur aanwezig na het drinken van een kop thee. Onze matcha zet wereldwijd de standaard met haar unieke umami smaak.

VAN EISAI NAAR GWYNETH PALTROW

In 1191 bracht de zenmeester Eisai het fenomeen groene poederthee uit China naar Japan. Matcha gold lang als 'het geheime medicijn' aan het hof van de keizer en de elite. In de 16e eeuw gaf een volgende zenmeester de geschiedenis van de thee in Japan een nieuwe impuls: Sen-no-Rikyu creëerde de theeceremonie, waarin matcha de hoofdrol vervult. Met deze theeceremonie brak matcha door bij de Samoerai. Vandaag is het drinken van matcha een wezenlijk onderdeel van de Japanse cultuur. De unieke smaak en eigenschappen van matcha worden in toenemende mate ook buiten Japan ontdekt. Lady Gaga en Gwyneth Paltrow zijn twee beroemdheden die matcha drinken.

BRING AN OPEN MIND

Most of us in America are new to matcha. We didn’t grow up watching our mothers whisk a bowl of matcha on the kitchen counter. But bring an open mind, and know that matcha is a flexible ingredient that works hot, cold, sweet and savory. Matcha can suit any lifestyle whether you want to use traditional utensils like a whisk or modern milk frothers. However you like to drink it is the best way to enjoy it. And with 137 times more antioxidants than brewed green tea bags, matcha tea offers a mega infusion of anti-aging nutrients in every sip (or bite.).

Yame Matcha, steengemalen groene thee poeder werd voor het eerst - 800 jaar geleden - in China gemaaktMatcha heeft een spirituele betekenis voor veel thee drinkers. Traditioneel wordt Matcha geklopt tot een schuimige, romige mengsel voor tijdens de Japanse theeceremonie. Deze unieke, schaduw gegroeide thee kent absoluut geen bitterheid of adstringentie. Het is subtiel zoet, met een zacht romig mondgevoel en een hartige finish. De schoonheid van Matcha is dat je het meteen kunt maken - geen theezakjes of laten trekken. Voeg eenvoudig een kleine hoeveelheid van de matcha poeder aan warm of koud water toe. Of je nu je Matcha maakt voor onderweg of de tijd hebt om te zitten en te ontspannen en de schoonheid van alledag te genieten, het is altijd een Zen-ervaring. Geklopt, geroerd of geschud, elke slok brengt geluk.

Ps. Wist je dat Matcha een langzame afgifte van energie geeft voor maximaal zes uur. Hierdoor blijf je nog alerter en gefocuster!

Matcha is gemaakt van 100% groene theebladeren (biologisch), gemalen tot een fijn poeder. Echte Matcha is afkomstig uit Japan. Net als alle thee is Matcha afkomstig van de theeplant. Wat Matcha zo speciaal maakt is dat het twee weken wordt geteeld in de schaduw, net voor het plukken. Dit zorgt ervoor dat de theeplant in "overdrive" gaat en de productie sterk toeneemt van de voedingsstoffen (chlorofyl). De thee wordt vervolgens vermalen door granieten stenen tot een zeer fijn poeder, zodat wanneer je het drinkt je alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit maakt het zeer, zeer gezond.

 

Matcha thee is een groene thee in poedervorm die je kunt mengen met water en als een soort poedersuiker over voeding heen kunt doen. Zoals je wellicht weet probeer ik weleens dingen uit, zoals een tijdje terug de cactuspeer, en onlangs heb ik op de markt Matcha thee gekocht. Deze thee heeft alle gezonde eigenschappen van groene thee, maar hoe gezond is het nu eigenlijk?

Om daar een antwoord op te geven ga ik in dit blog in op de gezondheidsvoordelen van Matcha thee.

Toen ik de thee dronk vielen mij een paar dingen op, namelijk dat de thee niet helemaal oplost en dat ik na het drinken van de thee erg goed gefocust kon werken. De thee is ook zacht van smaak en best lekker. Extra suiker of stevia is zeker niet nodig.

Matcha groene thee: wat is het?

Matcha thee is een Japanse theesoort in poedervorm. Normaal gesproken trekt het hete water theestoffen uit de bladeren, maar bij Matcha thee drink je de bladeren zelf. Die zijn dan helemaal vermalen.

Voordeel 2: Je drinkt de bladeren en krijgt daardoor meer voedingsstoffen in je lichaam.

Als het water kookt voor de Matcha thee is het wel belangrijk om die even te laten afkoelen om op die manier de beste effecten van de thee te krijgen. Meestal wordt de thee bij het water gevoegd als dat een temperatuur heeft van zo’n 75 graden Celsius.

Daarnaast wordt Matcha thee tegenwoordig ook gebruikt om koffie nog gezonder te maken, het wordt door smoothies gedaan en er zijn zelfs mensen die hun brownies ermee versieren.

Matcha thee wordt al sinds de 10e eeuw in China gemaakt, maar het is pas echt populair geworden in Japan.

20 dagen voordat de thee geoogst wordt worden de bladeren afgeschermd voor de zon. Hierdoor produceren de bladeren meer L-theanine dit stofje zorgt ervoor dat je kunt kalmeren, maar toch actief kunt zijn.

Voordeel 3: Door de L-theanine kun je kalm worden door de Matcha thee.

De gezondheidsvoordelen van Matcha thee

Omdat je bij de Matcha thee de hele bladeren drinkt krijg je ook meer gezondheidsvoordelen van deze thee dan van normale groene thee. Je krijgt iets meer vitaminen en mineralen binnen, maar vooral veel meer polyfenolen. Ongeveer 137 keer zoveel als in normale groene thee.

Voordeel 4: Er zitten ongelofelijk veel polyfenolen in Matcha thee.

Polyfenolen zijn krachtige antioxidanten die je lichaam beschermen tegen vrije radicalenVrije radicalen zijn moleculaire deeltjes die je DNA kunnen beschadigen. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld beschadigingen in de cellen van je bloedvaten waardoor cholesterol eenvoudiger grip krijgt op je aderen.

De Matcha thee beschermt je cellen dus tegen beschadiging doordat het DNA beschermd wordt. De bescherming door Matcha thee is veel beter dan bij normale groene thee.

Voordeel 5: Matcha thee beschermt al je cellen tegen oxidatie.

Daarbij blijkt ook uit onderzoek bij muizen die Matcha thee kregen samen met verschillende soorten diëten die wel of niet veel vet bevatten dat de muizen die Matcha en vet kregen een veellager cholesterol hadden dan de muizen die geen Matcha thee kregen. Dit strookt met de verwachtingen doordat er veel polyfenolen in de thee zitten en dit onderzoek is ook veelbelovend voor het menselijk gebruik van Matcha thee tegen hoog cholesterol.

Voordeel 6: Matcha thee kan het cholesterolgehalte in je lichaam verlagen.

Sterker nog, schade die door vrije radicalen is veroorzaakt in cellen kon door het gebruik van Matcha thee omgekeerd worden. Dus dit is heel goed nieuws voor mensen met cholesterol-problemen en te hoge ontstekingswaarden.

Voordeel 7: Matcha thee verlaagt de ontstekingswaarden in je lichaam.

Een ander voordeel van Matcha thee is dat het de bloedsuikerspiegel laag houdt. Hierdoor kan het helpen om diabetes type 2 te voorkomen en om de klachten als je al wel last hebt van diabetes te verminderen.

Volgens de wetenschappers heeft het deel van Matcha thee dat niet oplosbaar is in water hier veel verantwoordelijkheid voor. Dus die stukjes moet je ook gewoon opdrinken.

Voordeel 8: Matcha thee kan je bloedsuikerspiegel laag houden.

Daarbij helpt het drinken van Matcha thee, net als andere groene thee, om gewicht te verliezen. Als je overgewicht hebt kan het drinken van 5 koppen groene thee per dag al helpen om gewicht te verliezen zonder daarbij je (gezonde) dieet te veranderen.

Voordeel 9: Matcha thee helpt bij gewichtsverlies.

Ook helpt groene thee om je tanden te beschermen en Matcha thee doet dat dus nog meer (Dat is voordeel 10).

De L-thealine zorgt ook voor een kalmerend effect op de hersenen. Het drinken van Matcha thee kan daarom goed helpen tegen stress. In Japan wordt Matcha thee ook vaak gedronken tijdens het mediteren of vlak voor het mediteren om een nog grotere staat van ontspanning te krijgen.

Voordeel 11: Je kunt beter mediteren na het drinken van Matcha thee.

Daarbij stimuleert dit stofje ook het immuunsysteem. Hierdoor zorgt deze thee er ook voor dat je minder snel last krijgt van griep, verkoudheid of een andere ziekte.

Voordeel 12: Matcha thee versterkt je immuunsysteem.

Matcha thee kopen

Matcha thee kun je vaak in de supermarkt kopen en ook in speciale thee zaken en ik heb het dus op de markt gekocht bij een biologische theekraam. Let wel op als je de thee koopt, in sommige gevallen zit er nog een andere stof bij.

Daarom geldt hier net als bij alle andere voedingsmiddelen, vooral als je hem in de supermarkt koopt, om de etiketten goed te lezen zodat je zeker weet dat je een goede kwaliteit Matcha thee koopt.

Ontspannen met Matcha thee

Matcha thee speelt in Japan een belangrijke rol voor de ontspanning. Daarom wil ik je een tip geven om met Matcha thee de ontspannende effecten van meditatie te versterken. Daarvoor zet je de volgende stappen.

1. Zet het water eerst op.

2. Zoek vervolgens een rustige plaats in je huis of tuin en leg daar een kleed neer met een kussentje erop. Steek eventueel een paar geurkaarsen met lavendel erbij aan.

3. Als je jouw meditatieplek hebt ingericht is het water van de thee waarschijnlijk voldoende afgekoeld om de Matcha thee optimaal te zetten. Dus doe het water ik een theeglas of kopje en voeg er een heel klein theelepeltje Matcha poeder aan toe.

4. Drink de thee rustig op. Let op! Het is niet de bedoeling dat je je mond verbrandt. Laat de thee dan nog iets verder afkoelen.

Na het drinken van de thee krijg je ook alle voordelen van de thee, zoals de ontspanning door de L-thealine en ook de focus door de caffeïne. Deze combinatie is perfect als je wilt mediteren.

5. Ga nu op je kleedje zitten of liggen en ontspan.

6. Let vooral op je ademhaling. Als je wilt kun je je blik op 1 punt focussen. Probeer je gedachten bij je ademhaling en je blik te laten blijven. Als er toch een gedachte opkomt is dat niet erg. Je kunt in je hoofd het onderwerp van de gedachte benoemen en hem vervolgens weer laten gaan.

Door dit elke dag 10 minuten te doen kun je jouw stressniveau significant lager maken. Dit heeft allerlei gezondheidsvoordelen zoals een lagere bloeddruk en minder trek.

Recepten met Matcha thee

Zoals gezegd kun je met Matcha thee veel meer dan alleen thee drinken. Het is een soort poeder dat daardoor ook erg geschikt is om toe te voegen bij andere voedingsmiddelen. Ter inspiratie heb ik een aantal recepten voor je bedacht.

Matcha smoothie

Met banaan, blauwe bessen, Matcha poeder en biologische yoghurt.

Ingrediënten:

 • Banaan
 • Blauwe bessen
 • Biologische yoghurt
 • Matcha poeder

Deze Matcha smoothie is heerlijk voor mensen die eigenlijk willen snoepen, maar daarmee moeten stoppen. De banaan en blauwe bessen zorgen voor een heerlijke zoete smaak en zitten ook nog eens vol met goede stoffen. De biologische yoghurt helpt je darmen om alle voedingsmiddelen goed in zich op te nemen, net als de vezels in de blauwe bessen.

Je doet 2 eetlepel biologische yoghurt in de blender 1 banaan en een paar handen blauwe bessen. Daarbij voeg je Matcha poeder naar smaak toe en je blendt alles tot een heerlijke smoothie. Voor de drinkbaarheid van de smoothie kun je er ook nog een kopje water bij in doen.

De voordelen van deze smoothie zijn dat je naast alle goede stoffen in de Matcha thee ook calcium neemt wat goed is voor je skelet en gebit. De blauwe bessen zijn ook een goede bron van antioxidanten die ervoor zorgen dat je DNA nog beter beschermd wordt.

Matcha pannenkoeken

Een pannenkoek is vaak heel lekker, maar niet altijd even gezond. Om de pannenkoek toch gezonder te maken kun je Matcha poeder door het beslag mengen.

Ingrediënten voor 10 pannenkoeken:

 • Bloem 250 gram
 • 2 Eieren
 • Melk 500 ml (halve liter)
 • Eetlepel Matcha poeder

Het ei zorgt in dit geval voor vitamine B12. Dit is een vitamine die alleen uit dierlijke bronnen te krijgen is en die daardoor erg belangrijk is voor vegetarische mensen.

De melk is een goede bron van calcium wat goed is voor je botten en je zenuwstelsel.

De Matcha thee kan er in dit geval wel voor zorgen dat de pannenkoeken iets groener zijn dan normaal.

Meng alle ingrediënten en verwarm een koekenpan. Doe er kokosolie in zodat het beslag niet aan de pan blijft plakken. Als de pannenkoek stevigheid krijgt kun je hem omdraaien. De echte chef-koks bewegen dan de pan, maar ook het gebruik van een spatel is toegestaan.

Tot slot…

Matcha thee is erg gezond en kan op veel verschillende manieren gebruikt worden. Het voordeel van Matcha thee is dat je de bladeren direct in je opneemt. Hierdoor krijg je wel tot meer dan 100 keer zoveel beschermende stoffen in je lichaam dan van normale groene thee. Daarbij krijg je ook meer cafeïne in je systeem wat goed is voor alertheid, maar de L-theanine zorgt ook weer voor een ontspannend effect.

De thee is daardoor ideaal voor meditatie in de ochtend. Je ontspant en toch verzamel je energie voor de rest van de dag.

Matcha thee kun je in de supermarkt kopen, maar voor de beste kwaliteit kun je het beste naar een speciaalzaak, website of marktkraam gaan waar ze zich hebben gespecialiseerd in thee.

Download ook dit gratis boek over afvallen. Dit gratis e-book heeft al meerdere mensen gehopen in hun strijd om overgewicht te verliezen. Er staan allerlei praktische tips in die je direct kunt toepassen naast het eten of drinken van Matcha thee.

 

Matcha is Japanse groene thee vermalen tot poeder. Matcha wordt gemaakt van de blaadjes van de theeplant Camellia sinensis. Wat Matcha zo speciaal maakt, is de herkomst en productiewijze van deze groene thee. De verschillende manieren waarop groene theeblaadjes behandeld worden, zijn bepalend voor de theekwaliteit. Er is slechts een kleine Japanse elite van theeboeren die in staat is kwalitatief hoogstaande Matcha te produceren.

Theeplantages voor Matcha zien er heel anders uit dan andere theevelden. Matcha plantages worden 4 weken vóór de oogst met donkere zeildoeken afgedekt. Hierdoor krijgen de theeplanten 90% minder zonnelicht. Ter compensatie maken de theeplanten intensief chlorofyl aan en produceren de blaadjes zeer veel aminozuren.

Matcha is Japanse groene thee vermalen tot poeder

Matcha is eeuwenlang een goed bewaard geheim gebleven, voorbehouden aan de Keizer en zijn elite. De Chinezen brachten de groene thee bij de Zen-boeddhisten. Een boeddhistische monnik promootte de Matcha als wonderbaarlijk geneesmiddel om het leven te verlengen en introduceerde in de 12de eeuw op zijn beurt Matcha als meditatiedrank in de kaste van de Samoerai. Van daaruit verspreidde een unieke Japanse theeceremonie met deze bijzondere groene thee in poedervorm (Matcha) zich verder. Vandaag is drinken van Matcha een wezenlijk onderdeel van de Japanse cultuur.

Vandaag geniet Matcha groeiende bekendheid, maar het blijft een hele kunst de hoogste kwaliteit te produceren. Matcha is donker groen en smaakt zoet met een zachte nasmaak.

Amanprana Matcha is bio matcha van ongeëvenaarde hoge kwaliteit met hoge voedingswaarde (zie etiket).

Alles over Matcha!

Groene thee is een van de meest populaire dranken ter wereld. Het heeft allerlei gezondheidsvoordelen, zoals gewichtsverlies en een betere gezondheid van het hart (1, 2, 3, 4, 5). Van matcha, een soort groene thee, wordt beweerd dat het zelfs gezonder is dan de andere soorten. Het wordt anders verbouwd en anders bewerkt dan groene thee en daarnaast worden de hele theebladeren gebruikt. Maar doet matcha thee ook echt wat het belooft volgens de hype?

Dit artikel geeft je gedetailleerde informatie over matcha groene thee en de effecten hiervan op de gezondheid.

 

Wat Is Matcha?

Matcha thee en gewone groene thee komen beiden van de Camellia sinensis plant, die afkomstig is uit China.

Matcha wordt echter anders verbouwd dan gewone groene thee. De theestruiken worden ongeveer 20-30 dagen voor de oogst afgedekt, om contact met direct zonlicht te voorkomen.

De schaduw stimuleert een toename van de chlorofyl-niveaus, die de bladeren verandert in een donkere groene kleur en de productie van aminozuren verhoogt.

Na het oogsten worden de steeltjes en de nerven uit de bladeren verwijderd. Ze worden dan tussen stenen vermalen tot een fijn, helder groen poeder, bekend als matcha.

Omdat het poeder van het hele blad wordt opgenomen, in plaats van dat alleen water wordt toegediend via de theebladeren, bevat matcha zelfs meer van sommige stoffen dan groene thee. Dit zijn o.a. cafeïne en antioxidanten.

Een kopje matcha thee, gemaakt van een halve theelepel poeder, bevat in het algemeen ongeveer 35 mg cafeïne. Dit is iets meer dan een kopje gewone groene thee.

Matcha kan een grasachtige en bittere smaak hebben en wordt vaak geserveerd met een zoetstof of melk. Matcha poeder is ook populair in smoothies of om mee te bakken.

 

Conclusie: matcha is een soort poeder, dat kwalitatief hoogwaardiger is dan groene thee. Het wordt anders verbouwd en anders bewerkt dan gewone groene thee en bevat hogere hoeveelheden cafeïne en antioxidanten.

 

Hoe Wordt Matcha Thee Bereid?

matcha poeder

Matcha thee wordt anders bereid dan gewone groene thee. Gewone thee wordt gemaakt van geweekte blaadjes, terwijl matcha wordt gemaakt van hele bladeren.

Het wordt meestal bereid op de traditionele Japanse manier. De thee wordt afgemeten met een bamboe lepel, een zogenaamde shashaku en in een verwarmd theekopje, bekend als chawan, gedaan.

Vervolgens wordt er warm water (ongeveer 70° C) aan het kopje toegevoegd. De thee wordt geroerd met een speciale bamboe garde, een zogenaamde chasen, totdat het glad wordt en er schuim aan de bovenkant ontstaat.

Matcha kan in verschillende consistenties worden bereid:

 • Standaard: de meeste mensen mengen 1 theelepel matcha poeder met ongeveer 180ml warm water.
 • Usucha (dun): bij deze dunnere versie meng je ongeveer een halve theelepel matcha met ongeveer 300ml warm water.
 • Koicha (dik): deze dikke versie is soms onderdeel van Japanse theeceremonies. Twee theelepels matcha worden gemengd met ongeveer 90ml warm water. Er ontstaat geen schuim en er is een betere kwaliteit van matcha vereist.

Bekijk deze video voor een snelle 1 minuut demonstratie van hoe je matcha kunt maken:

Als je dit wilt uitproberen, dan kun je zowel de matcha poeder als de bamboe hulpmiddelen voor het maken van matcha op Amazon kopen.

Houd in gedachten dat de hulpmiddelen eigenlijk niet noodzakelijk zijn om een goed kopje matcha thee te bereiden. Een kopje, een theelepel en een kleine garde zullen het ook prima doen.

 

Conclusie: om matcha thee te bereiden, meng je 1 theelepel poeder met heet (niet kokend) water. Gebruik een garde om een gladde drank te maken met een schuimlaagje er bovenop.

 

Gezondheidsvoordelen Van Matcha

Matcha - gezond10Aangezien matcha een soort groene thee is, heeft het de meeste van dezelfde gezondheidsvoordelen.

Omdat matcha echter geconcentreerder is in antioxidanten, staat een enkel kopje matcha thee gelijk aan ongeveer 3 kopjes reguliere groene thee.

Er is niet veel onderzoek gedaan naar het effect van matcha op mensen, maar onderzoeken op dieren suggereren dat het risico op nier- en leverschade kan verminderen terwijl het de bloedsuikerspiegel, triglyceriden en de cholesterol niveaus kan verlagen (6).

Matcha thee lijkt ook effectiever dan gewone groene thee te zijn bij de bestrijding van bacteriën, virussen en schimmels (7).

Hier zijn de belangrijkste voordelen voor de gezondheid in verband met het drinken van matcha groene thee.

1. Matcha zit boordevol antioxidanten

matcha antioxidantenAntioxidanten voorkomen dat er zich vrije radicalen vormen in je lichaam, wat cellen en weefsels beschermt tegen schade.

Matcha is zeer hoog in antioxidanten, vooral catechines. De meest krachtige catechine is het epigallocatechinegallaat (EGCG).

EGCG is uitgebreid bestudeerd. Het kan een ontsteking in het lichaam bestrijden, het kan helpen bij het behoud van gezonde bloedvaten, het bevordert de celreparatie en nog veel meer (8).

Plus dat hele theebladeren meer antioxidanten bevatten dan theezakjes of kant-en-klare producten (9).

Uit een studie is gebleken dat matcha tot 137 keer meer antioxidanten bevat dan een reguliere groene thee van mindere kwaliteit en tot drie keer meer antioxidanten dan een andere thee van een hoge kwaliteit (10).

 

Conclusie: matcha bevat ongeveer drie keer meer antioxidanten dan andere groene thee van hoge kwaliteit.

 
2. Het drinken van matcha kan het risico op hart- en vaatziekten verkleinen

Matcha groene theeHart- en vaatziekten zijn de grootste doodsoorzaak ter wereld en er zijn vele ‘risicofactoren’ waarvan bekend is dat het hart- en vaatziekten (11) bevordert.

Het drinken van groene thee kan helpen bij het verbeteren van het totaal cholesterol, het LDL-cholesterol, triglyceriden en de bloedsuikerspiegel (12, 13, 14).

Bovendien kan groene thee je beschermen tegen oxidatie van het LDL-cholesterol, een belangrijke risicofactor voor hartziekten (15, 16).

Studies hebben zelfs aangetoond dat groene theedrinkers 31% minder risico op hart-en vaatziekten hebben dan mensen die geen groene thee drinken (17, 18, 19, 20).

Dit wordt hoofdzakelijk toegeschreven aan de anti-oxidanten en de plantaardige stoffen in groene thee, die in nog grotere hoeveelheden aanwezig zijn in matcha thee.

 

Conclusie: groene theedrinkers hebben tot 31% minder risico op hart- en vaatziekten, in vergelijking met mensen die dit niet drinken. Hetzelfde geldt voor matcha thee, dat zelfs nog meer beschermende stoffen bevat.

 

Matcha afvallen

3. Matcha thee kan helpen bij gewichtsverlies

Groene thee wordt vaak in verband gebracht met gewichtsverlies. In feite is het een ingrediënt in veel gewichtsverliessupplementen.

Onderzoeken hebben aangetoond dat groene thee helpt meer calorieën te verbranden door het verhogen van de stofwisseling. Ook is er aangetoond dat de selectieve vetverbranding tot 17% wordt verhoogd (21, 22, 23, 24).

Onthoud echter wel dat het drinken van groene thee slechts een heel klein stukje is van het gewichtsverliesproces en niet alle onderzoeken zijn het er over eens dat het helpt.

Een recent onderzoek concludeerde dat de gewichtsverlieseffecten van groene thee zo klein zijn dat ze niet van ‘klinisch’ belang zijn (25).

 

Conclusie: het drinken van groene thee kan helpen bij gewichtsverlies en vetverbranding. Over het bewijs zijn de meningen verdeeld en de effecten op de lange termijn zijn zeer klein.

 
4. Het drinken van matcha thee kan je helpen bij ontspanning en alertheid

Naast het feit dat het een grote bron van antioxidanten is, bevat groene thee ook het unieke aminozuur L-theanine.

Matcha bevat in feite veel meer L-theanine dan andere soorten groene thee.

Matcha ontspannen

Bij mensen kan L-theanine de zogenaamde alpha-golven in de hersenen doen toenemen. Deze golven zijn gekoppeld aan mentale ontspanning en kunnen helpen om stresssignalen te bestrijden (26, 27, 28, 29).

L-theanine wijzigt ook de effecten van cafeïne in het lichaam, waardoor alertheid ontstaat zonderslaperigheid, die vaak volgt na het drinken van koffie. Van matcha thee is daadwerkelijk gemeld dat het een mildere en langdurigere ‘opleving’ veroorzaakt dan koffie (30).

L-theanine kan ook de hoeveelheid ‘feel-good’ chemicaliën in de hersenen verhogen, wat leidt tot een verbeterde stemming en concentrattie en een verbeterd geheugen (31).

Bovendien hebben studies aangetoond dat groene thee in poedervorm de hersenfunctie kan verbeteren en de leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang bij ouderen kan vertragen (32, 33, 34).

 

Conclusie: matcha thee bevat zowel cafeïne als L-theanine, dat de alertheid zonder slaperigheid bevordert. L-theanine kan ook de stemminghet geheugen en de concentratie verbeteren.

 

Zijn Er Schadelijke Effecten?

Alles in de voeding heeft zijn voors en tegens. Matcha is hierop geen uitzondering.

Omdat matcha sterk geconcentreerde stoffen bevat (zowel goede als slechte) wordt in het algemeen niet aanbevolen om meer dan twee kopjes per dag te drinken.

1. Verontreinigingen

Door het consumeren van matcha poeder, neem je eigenlijk hele theebladeren in – samen met alles wat het bevat.

Matcha bladeren kunnen verontreinigd zijn door de grond waarop zij groeien, met bijvoorbeeld zware metalen, pesticiden en fluoride (35, 36, 37, 38).

Met biologische matcha kun je het risico van blootstelling verminderen, maar de bodem kan nog steeds stoffen bevatten die in grote hoeveelheden schadelijk kunnen zijn.

2. Teveel plantverbindingen

Voor voeding geldt dat meer niet altijd beter is.

Matcha bevat ongeveer drie keer meer antioxidanten dan hoogwaardig reguliere groene thee.

Dit betekent dat twee kopjes matcha gelijke hoeveelheden plantaardige verbindingen bevatten dan zes kopjes andere hoogwaardige groene thee.

Terwijl individuele tolerantie varieert, kan een hoog niveau van plantenstoffen die in matcha voorkomt, misselijkheid en symptomen van lever- en niertoxiciteit (39, 40, 41) veroorzaken.

Sommige mensen vertoonden tekenen van levertoxiciteit na het consumeren van slechts zes kopjes groene thee per dag gedurende vier maanden, wat gelijk staat aan ongeveer twee kopjes matcha thee per dag (42).

 

Conclusie: het is niet aanbevolen om meer dan twee kopjes matcha per dag te drinken. Het bevat extreem grote hoeveelheden van vele plantenstoffen en het kan verontreinigd zijn door de bodem of het milieu.

 

Matcha is Gezonder Dan Gewone Groene Thee

Matcha is een speciale, krachtige vorm van groene thee. Het komt van dezelfde plant, maar het wordt anders verbouwd en bewerkt.

Omdat de bladeren worden vermalen tot poeder, consumeer je uiteindelijk het hele blad.

Om deze reden kan matcha thee nog meer voordelen hebben dan gewone groene thee.

 

Health Benefits of Matcha

 

====

 

 

Our Matcha Process

Hoi, mijn naam is Jeroen en ik ben verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken, inkoop en de administratie. Mijn favoriete thee is Very Honey Assam. Ik ben er verder van overtuigd dat moeder natuur onder andere een goed gevulde medicijnkast is en ons een plant heeft gegeven voor elke kwaal! 

Laat een bericht achter